Szedd magad továbbra is! – Őszibarack- és nektarinlelőhelyek

Július elején már a fenti két finomság is szedhető, vehető, ehető. Mindenféle kombinációban. Az ügyesek kiszámolják, hány eset lehetséges. Pest megyében számos helyszín közül lehet választani, mindenhol érdemes egyeztetni a váratlan fordulatok elkerülése végett.
Szedési lehetőségek:  
 
Diósd – Kesztler család, miképp a kajszinál is. Reggel 8 és este 8 között várják a dolgos kezeket. 
 
További információ >> 
 
Érd Kávrán Gyümölcsöskert. A város Ófalusi részén találod meg a gazdaságot, közelebbről a Júlia utca végétől 500 méterre. Július 10-étől várhatóan lehet menni, de csak csütörtök, szombat és vasárnap, 8 és 14 óra között.  
 
További információ >> 
 
Pomáz 1 – Breier Farm. Csak szedni lehetséges július 8-tól 8 és 18 óra között mindennap. A gazdaság Pomázról indulva Dobogókő felé, az 1111-es út jobb oldalán található.  
 
További információ >> 
 
Pomáz 2 – A Dolinai út végén, a Piliskert Kft. továbbra is várja a szüretelőket. Őszibarack június 20-tól elérhető a fákon elméletileg, mindennap 7 és 17 óra között. Itt leszedve is megvásárolhatod a gyümölcsöt. 
 
További információ >> 
 
Soroksár – A Szent István Egyetem Tangazdaságában is lehet szüretelni kisebb mennyiségben. Kezdés július elején várható. 
 
További információ >> 
 
Sóskút – Biatorbágy és Érd között található meg az „ősziföld” a homokbánya közelében. Mindenképpen egyeztetés szükséges. 
 
További információ >> 
 
Szob – A Szobi Gyümölcsöskertben is lesz majd lehetőség, de mindenképp kérdezz rá, hogy mikortól szedhető az őszibarack. Nektarint is találsz majd itt, de inkább július végén. 
 
További információ >> 
 
Törökbálint – Kiss Marikánál július végétől várható a kezdés, de azért érdemes telefonálni már most, nehogy lemaradj. Csütörtöktől vasárnapig van mód szedegetni a gyümölcsöt.  
 
További információ >> 
 
Törökbálint – Márton család. Július 6-tól várható a „nyitás” őszibarack szempontjából, csak szedni lehetséges. A célállomás a Törökbálinti Auchan (régi Cora) áruháztól 5 perc autóval. Fontos itt is az előzetes egyeztetés, ne hagyd ki! Pénteken és szombaton van lehetőség a szedésre, de ezt is pontosítsd.  
További információ >> 
 
 
Miért szedd le és vidd haza? 
 
Hogy megedd, természetesen, de mindezt nem csak azért, mert egyszerűen finom, hanem mert nagyon lé- és vitamindús is. A hőségben nem csupán a folyadékot pótolod megevésével, hanem energiához jutsz és teszel az egészségedért is. Valószínűleg ez a barack Kínából származik, Európában Olaszországból terjedhetett el a szerzeteseknek köszönhetően (ld.: kereszténység terjedése) – az ábra azt mutatja, ügyesen foglalkoztak a növényekkel. A huszadik században nálunk is ismertté és kedveltté vált, a budaörsi barack pedig kimondottan híres volt. Ment belőle export a horvátokhoz és a sógorokhoz is. Rengeteg fajtája ismert ma már, de alapból a rózsafélék családjába, azon belül a Prunus nemzetségbe tartozik, közeli rokona a mandula, a kajszi és a szilva. Neve története is érdekes, csak nincs elég hely, hogy kifejtsem, nézz utána! Semmiképp nem őszi, hanem nyári, de most már így marad. A nektarin pedig az őszi egy változata: genetikai variánsa. A nektarinban nincs meg az az allél (a krómoszóma egy adott lókuszán hesszelő gén variációja – ilyenek okozzák a virágfajok más-más színét is; lókusz – génhely), amely az őszibarack szőrös felületéért felelős. 
 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Először is egyél reggel belőle, de vedd ki a hűtőből 30 perccel korábban, ugyanis túl hidegen a fogaidnak sem tesz jót, de az íze sem bújik elő rendesen. Majd készíts finom ebédet: sült fűszeres szárnyassal tálald, kortyolj hozzá könnyű nyári fehérbort, amennyiben aznap már nem vezetsz autót. Vagy legyen ez a vacsora, igazán nem nehéz sem elkészíteni, sem megemészteni.  
 
Szálka Sarolta
2019.07.09
|


Játék
Az Éles Gábor Triót a névadó 2009-ben hívta életre Móré Attilával, azzal a céllal, hogy egy sajátságos zenei nyelvet beszélő alkotói közösséget hozzon létre, mely 2010-ben Szkladányi András basszusgitárossal egészült ki.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.