Termesztéstechnikailag gyümölcs – a csodás görögdinnye

Miért a kacifántos cím? Mert vannak, akik zöldségnek tartják. Kívül mindenképpen zöld (teli vagy csíkos, mint a biliárdban a golyók), belül viszont – jobb esetben – ragyogó piros, rózsaszín, fehér vagy a sárga egy érdekes árnyalatában virít. Ha ránézel, tuti jó érzések árasztanak el, és összefolyik a nyál a szádban.
Dinnye szedd magad akciót nem tudunk ajánlani, de fura is lenne. Teherautónyit úgysem vinnél haza, pedig annak szedése és pakolása felérne egy komoly medicinlabdás edzéssel. Kis mennyiségben meg kár szedést szervezni. De venni mindenképpen kell, mert nyár nem telhet el dinnyeevés nélkül. 
 
Dinnyetörténelem 
 
Már ötezer évvel ezelőtt Egyiptomban is ismerték a gyümölcsök eme hatalmas változatát. Még hieroglifán is látható, hogy jelen volt az életükben, sőt egyeseknek a halálában is. Az elhunyt fáraók mellé a sírba dinnyét is helyeztek, hogy legyen élelme – és itala – az utolsó útján. Cirka hatezer évvel később Kínában már termesztették, majd hozzánk is eljutott Afrikából a mórok jóvoltából – bár ők tartották uralmuk alatt ekkor Európa déli részét, ami bizonyos nézőpontból rossz volt, de vannak más aspektusok is. A dinnye dél-afrikai jelenlétéről a skót Dr. David Livingstone (1813-1873) Közép-Afrika kutatónak köszönhetően tudunk, ő tudósította róla a kontinens lakóit, hogy a Kalahári-sivatagban termő növény termése hasznos. Nézzük meg a nevét más nyelven, például angolul! A watermelon vízdinnyét jelent tükörfordításban, ami szinte mindent elmond: azokon a tájakon, ahol termett vagy termesztették, nagy szükség volt rá elegendő ivóvíz híján. Annak idején valószínűleg nem volt ennyire édes, meg ennyire piros sem, és sokkal inkább szomjóltóként funkcionált. 
 
A dinnye variánsai 
 
Létezik takarmányváltozata, mint a kukoricának, de ezt leszámítva úgy ötszáz fajtája lehet, és mi a nemesítetteket esszük. Az étkezési fajták hajtáscsúcsa kicsit másképpen néz ki, a termés pedig a gömb bármilyen torzított formája lehet: hengeres, tojásdad, vagy épp szabályos. A héj színe az egészen világoszöldtől a nagyon sötétzöldig terjed. A húsa a placentából fejlődik ki, amelyben olyan maximum hatszáz mag található, amit vagy a fogad és a nyelved összjátékával szedsz ki a dinnyéből, vagy késsel kapirgálod ki belőle evés előtt. Vagy egyszerűen lenyeled őket. Szerencsére a gyomorsav szétmarja, de egyébként a magok még 6 évig csírázóképesek, tehát egy dinnyéből akár hatszáz új növényt is varázsolhatsz. De már dolgoznak azon, hogy a dinnye folytassa metamorfózisát és „végre” magmentes legyen... 
 
Miért hasznos? 
 
C-, A- és B-vitamint, és ásványi anyagokat (foszfor, cink, szelén) is tartalmaz, és legnagyobb előnye a benne lévő hatalmas folyadékmennyiség. Nyáron – főleg a mostani nyarak alkalmával – nagyon sok vizet kiválaszt a szervezet, melyet muszáj pótolni. És miért ne legyen sokszínű a folyadékbevitel? A dinnye segíti az emésztést, frissít és jó közérzetet biztosít. Segít fogyókúrázóknak a tartósabb súlyvesztésben, miközben fogyasztása örömet okoz, bármennyi ehető belőle. Jót tesz a bőrnek, hatásai között szerepel, hogy véd az UV-sugárzás esetén (de belülről, nem kenőcsként!), valamint segít a rákos betegségek megelőzésében (de azért ahhoz több kell). 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Milyen dinnyét vásárolj? Amit haza bírsz vinni. Amelyiknek nagyjából szép, hibátlan a héja. Amelyik megfelelően kong kopogtatásra, de lékeltetheted is – így meggyőződhetsz róla, hogy a héja mellett is finom és harsogó, ha pedig így van, akkor középen szinte biztosan az. 
 
Szálka Sarolta
2019.07.16
|


Játék
A kiállítás a honfoglalástól a 19. századig mutatja be a fegyverek történelmet alakító szerepét.
? Derkó 2020 - a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása #art #youngartist #kiállítás
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.