Megkezdődött az Éjjeli őrjárat-akció

Az amszterdami Rijkmuseumban július 8-án megkezdődött Rembrandt Éjjeli őrjárat című festményének a restaurálása, amit olyan alapos és mindenre kiterjedő tervezés előzött meg, hogy házon belül Éjjeli őrjárat-akciónak neveztek el.
Rembrandt 1642-ben befejezett, megrendelésre készült festményének restaurálása egy hét négyzetméteres üvegkamrában zajlik, tizenkét restaurátor részvételével, amit nem csak a Rijkmuseum látogatói élvezhetnek élőben, de a livestreamnek köszönhetően bárki a világ bármely pontján.  
 
A festmény megőrzését célzó mostani nagyszabású kutatás és restaurálás a legmodernebb tudományos eljárások – köztük digitális képalkotás, számítástechnika és mesterséges intelligencia – bevonásával zajlik, melynek célja, hogy kiderítsék, milyen változásokon ment keresztül a festmény az elmúlt négy évszázad során, valamint, hogy milyen anyagokat és technikákat használt Rembrandt, és milyen hatásai voltak a festmény korábbi kezelésének. A különleges üvegkamrát Jean Michel Wilmotte francia építész tervezte a különleges akcióhoz. A 379,5 x 454,5 centiméteres képet a keretéből kivéve egy különleges állványra helyezték és két emelő segítségével dolgoznak rajta. 
 
(Rijkmuseum) 
2019.07.11
|
(5 kép)


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.