Kedvenc helyek

Régen minden jobb volt? – Nyári slágercunami (1994)

1994 – A kereskedelmi tévék betörése még várat magára, mindenesetre a lakosság agysejtjeit a Három kívánság mellett már az Elektor Kalandor és a Zsákbamacska is tizedeli. Szerencsére azért a nyári slágerek nem minden esetben asszisztáltak ehhez a folyamathoz.
All-4-One: I Swear 
 
Az All-4-One megint csak nem tartozott a slágergyárak közé, abban azonban biztosak vagyunk, hogy a négyes ezzel a dallal Guiness-rekordot állított fel. Ugyanis egy falkányi golden retriever egy év alatt nem lett volna képes annyi nyálat termelni egy lacikonyha közelében, mint amennyit az együttes ebbe a négy percbe belesűrített. Azonban nyári slágerük – melynek eredetije egy countrydal(!) – a maga bizarr módján mégis szerethető volt, legalábbis önfeledten etethettük rá pillecukorral a körénk sereglő fiktív Disney-őzgidákat.
 

 
Warren G feat. Nate Dogg: Regulate 
 
1994-re a Rapülők által sújtott nemzedék már némileg képbe került azzal, mit is jelent a hiphop valójában, és talán azt is megtapasztalta, hogy a faterék Záray–Vámosi-bakelitjei nem alkalmasak scratchelésre. Valamint Ice-T jóvoltából azzal is tisztában volt, hogy a gangsta nem egy forgótáras géppisztolyos olasz–amerikait takar. Warren G-nek köszönhetően pedig a G-funk fogalma is értelmet nyert hazánkban, igaz, a marihuánafogyasztással kapcsolatos ismeretek hagytak némi kívánnivalót maguk után. (A Szomszédokban ekkortájt égett retinánkba a vérfagyasztó jelenetsor, mikor egy suhanc az erdőben TÚLLŐTTE magát fűvel, és elhalálozott.) 
 

 
Aerosmith: Crazy 
 
Steven Tyler és Joe Perry a 80-as években gond nélkül felszippantották volna a Góbi-sivatagot, hogy felélénküljenek a vodkadózis után, amit a Csendes-óceán medréből ittak ki. Egy évtizeddel később már többé-kevésbé józan életet éltek, ugyanakkor ekkortájt vált bevett gyakorlattá, hogy minden ultrageil balladához klipet forgattak, és szénné játszatták a zenetévékkel. A Crazy videója azonban ennek ellenére is telitalálat, akárcsak a harmónia Liv Tyler és Alicia Silverstone között. (Ami talán kollegális sorstársiasságuknak volt köszönhető, ugyanis egyikük sem nagyon szerepelt nézhető filmben.) 
 

 
Doop: Doop 
 
1994-ben már-már a sóletkonzerv is luxuscikknek számított, így a szülők bizonyára nem értékelték volna, ha a tévét húsklopfolóval verjük ripityára. Mindenesetre az ingerencia rendszeresen megvolt a szóban forgó videó jóvoltából: a dixieland és a danceflooros tüccögés efféle vegyítése erőszakosabb korokban hadüzenettel lett volna egyenértékű. Valahányszor felcsendült a sulidiszkóban, komolyan elgondolkodtunk rajta, hogy bevállaljuk az osztályfőnöki figyelmeztetőt, amit a DJ lapockájába fúródó táblakörző miatt osztanak ki nekünk. 
 

 
Rednex: Cotton Eye Joe 
 
Papíron ugyebár a country és a dancefloor mixelése is hasonlóan ízléses, mint a háremnadrághoz húzott csincsillaszőr-csizma, ezt a klasszikust képtelenek voltunk nem szeretni. Dacára annak, hogy az együttesben két komplett Milli Vanilli veszett el. Kadlott Karcsi és Solymos Tóni ugyanis többet dalolt a Rednex szerzeményeiben, mint a klipben látható lelakott biodíszletek. De a Keresztes Ildikó- és Kozma Orsi-hangon éneklő formációk korszakának hajnalán ez már kb. senkit nem zavart különösebben. 
 

kirsch
2019.07.16
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.