Flip-flop – A melegebb égtájakról származó papucs

Aki elmúlt negyven, annak még vietnami papucs néven is ismert ez a nagylábujj és a mellette lévő ujj közötti részen rögzített, és a lábat kétoldalt tartó lábbeli. Ma tangapapucsnak, vagy flip-flopnak nevezzük, mert ez a divat.
Régen és most 
 
Amikor megérkezett hozzánk, nagyon furcsa és szokatlan volt. Nyomta a lábujjunk közét. Nem is értettük, hogy marad ez fent a lábon, ebben nem lehet normálisan biciklizni sem – reklamáltunk. Aztán bejöttek a szebben kidolgozott darabok, mi meg nagyobb lányok lettünk, és egyre izgalmasabbá váltak a jól mutató, virágos vagy épp vagányabb fekete termékek, amelyeket ráadásul könnyű volt viselni. Valahogy kényelmessé váltak közben. És szép lassan a pasik is elkezdték hordani, majd a gyerekeink lábára is ezt húztuk. Zárójelben jegyzem meg, volt olyan időszak, amikor az amerikaiak ebben tanították járni utódaikat, ami talán nem biztos, hogy a legjobb ötlet volt, de valóban dolgoztatja a lábat – rövidtávon. 
 
A rizsföldről a kifutóra 
 
Bizonyos népek a Japánból származó változatról nevezték el a lábbelit jandals-nak (új-zélandi angol – Japan+sandals), ugyanis valóban ott is használtak ilyet évezredekkel ezelőtt, melyet zorinak hívtak, és a talpa rizsszalmából készült. Ennek egyik modern változata terjedt el Brazíliában Havaianas néven 1962-től, Robert Fraser jóvoltából. De az ókorban az egyiptomiak szintén raktak össze ilyen pacskert, ahogy a mexikóiak is, csak itt is, ott is más alapanyagokból. 
Mi itthon többnyire a KGST-piacon láttuk „őt” először. Vietnaminak hívtuk, ahogy anno szovjet pajtásaink is, hiszen onnan importáltuk bőszen. A franciák a vietnami nevéből fakadóan tongnak, az ausztrálok pedig thongsnak nevezik, ami viszont germán eredetű és szíjat jelent.  
Mint látható, a Föld több pontján teremtette meg több nép ezt a jópofa és hasznos papucsot annak idején, ami később egyre elterjedtebb lett, különböző megfogalmazásokban éledt újjá, és végül persze befutott mint divatcikk. 1999-ben Jean Paul Gaultier tervezte be kollekciójába elsőként és szerepeltette a kifutón, de Valentinót, a Swarowskit is megihlette, majd a jól ismert német modell, Gisele Bündchen vette észre a lábbeliben rejlő hatalmas piaci potenciált.  
 

Változatok 
 
Létezik valódi bőrből, de van szövetből varrt felsőrészű tangapapucs, és természetesen a szintetikus verzió vékonyabb és vastagabb talpszerkezettel. A színek és azok variálásának skálája kimeríthetetlen, van miből választani. Egy vagy két színből álló fajták, mintás talp, mintás szíj, vagy a kettő együtt. Harsány vagy visszafogott, egyszerű vagy kimondottan elegáns megjelenés, egynyári olcsóbb (1 000 Ft), minőségi, drágább (15 000 Ft), valamint totálisan exkluzív (150 000 Ft) darab. A legnépszerűbb a lapos talpú, és van telitalppal készült típus is, de az veszélyesebb a boka épségére nézve.  
 
Pesti Est Tipp 
 
Ha tetszik, tárazz be belőle. Nyár van, kellenek a színek! De főleg a strandra, könnyű nyár esti sétára, vagy vásárolni vedd fel, mert táncolni és túrázni benne már nem túl egészséges. Hosszútávon a tartásunk láthatja kárát.  
 
Szálka Sarolta
2019.07.30
|
(9 kép)


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.