Kedvenc helyek

Régen minden jobb volt? – nyári slágercunami (1995)

Nagy bajban lennénk, ha nosztalgiadalt kéne írnunk 1995 nyaráról: azt leszámítva ugyanis, hogy megalakult a Ganxsta Zolee és a Kartel, és hogy a restibe megérkezett a Moral Kombat 3. játékgép, szinte semmit nem tudunk felidézni. Kivéve persze a nyári világslágereket, melyek forró ólomként árasztották el fülünket.
Scatman John: Scatman’s World 
 
Vajon hogy került a német dancefloormezőny közelébe ez a telekszomszéd-külsejű bácsi, aki mindjárt megkínál minket Technokol Rapidból kotyvasztott házipálinkájával? John Paul Larkin a 80-as években még jazz-zenész volt, majd egy hanyagul elhelyezett cintányér halántékon találta – nos, valami ilyesmi lehet Scatman John velős eredettörténete. Ettől függetlenül a színtér egyik legszerethetőbb karaktere volt. És bármibe lefogadjuk, hogy bajsza külön entitásként funkcionált: néha leugrott hősünk arcáról, és egy ágon ringatózva csak ennyit kérdezett tőle: „Picúr, megvárhatlak?” 
 

 
La Bouche: Be My Lover 
 
Kevés zeneszám adja vissza annyira hűen a 90-es évek Balaton-parti pajtadiszkóinak atmoszféráját, mint ez a szerzemény. Érezzük a HeyHo almalével kevert szintetikus barack ízét, a vaníliás füst angyaltollnyit hányingerkeltő illatát, valamint tisztán halljuk a DJ felé mutogató ezüsthátú hím hangját: „Aggyá’ rá, hangot, gyökér, vagy kettétörlek, mint a sós kiflit!” A maga nemében tökéletes egybites sláger, a tárárirá-ráárárá refrénnek pedig még az az előnye is megvolt, hogy a szüreti bálban lerészegedett nagynéni is bármikor rá tudott zendíteni.
 

 
Caught In The Act: Love Is Everywhere 
 
Bár anno Friderikusz is hülyét csinált belőlük show-műsorában, nem kizárt, hogy egyeseknek a doberdói csatáról több emlékképe van, mint erről az alakulatról. A pillecukor- és plüssuszkár-DNS-ekből klónozott együttes ugyanis kb. ugyanazt képviselte a fiúzenekarok mezőnyében, mint Don „The Dragon” Wilson a filmművészetben. És az is beszédes, hogy ugyanazon női osztálytársaink kedvelték őket, akik ma a közösségi portálon büszkén osztják meg „Kismanóval mamánál” és „Kicsimmel Görögbe” című fotóalbumaikat.
 
 
 
Coolio: Gangsta’s Paradise 
 
Akikhez korábban nem jutott el az N.W.A. vagy Ice-T művészete, könnyen élhettek abban a hitben, hogy ez a szerzemény reprezentálja a gangsta rapet. És erre a refrénre vizionáltak bandaháborúkat Taktaharkány és Bükkfürdő bűnben és szennyben úszó utcáin. Nekünk viszont – azzal együtt, hogy valóban egy pophimnuszról beszélünk – leginkább az ugrik be róla, hogy a Veszélyes kölykök című filmet vélhetőleg ma is rendszeresen levetítik a pokolban sínylődő háborús bűnösöknek. (De lehet, hogy a helyi büntetésvégrehajtókba is szorult annyi humánum, hogy ne vetemedjenek erre.) 
 

 
The Prodigy: Poison 
 
Bár a Music for the Jilted Generation lemez forradalmi volt, a panelházak hivatásos feljelentgetői kevés zenekart utáltak annyira, mint a Prodigyt. A ’95-ben klipesített Poison taktusaira pedig kiváltképp előszeretettel ütötték a plafont a partvis nyelével, miközben drogos bűnbandának tituláltak minket és az előadókat egyaránt. Pedig ekkortájt még szegény Keith Flint is annyira konszolidált külsővel bírt, hogy még a nagymuter is zokszó nélkül tette volna elé a tálca linzerkoszorút. 
 

kirsch
2019.07.24
|


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.