Kedvenc helyek

Régen minden jobb volt? – Nyári slágercunami (1996)

Tetszik vagy sem, az ember késő kamaszkorára eljut oda, hogy a kíváncsiságtól vezérelve kipróbáljon bizonyos könnyedebb tudatmódosító szereket. Nos, 1996 nyarán minket semminemű hasonló késztetés nem gyötört, az aktuális zenei felhozatala ugyanis elvégezte a piszkos munkát.
Los Del Rio: Macarena 
 
A latin zene olyan, mint a kubai rum: kommersz dolgokkal keverve szinte garantáltan hányást okoz. A latin pop műfajából tömegesen kerültek ki a nemzetközi konfliktusok szítására alkalmas zeneszámok, a Macarena pedig egyenesen az 1962-es rakétaválsággal volt egyenértékű. Nem tévedés, ebben az évben alakult a spanyol Los Del Rio is, a két ősz fószer tehát még jó eséllyel vakargatta vadon élő triceratopsok fültövét. Szerencsére a Macarena csak 1996 nyarán futott be, így Franco tábornoknak már esélye sem volt kínvallatások során bevetni azt.  
 

 
Mr. President: Coco Jambo 
 
A 90-es évek Lambadája és Despacitója, Vivaldi Nyár című tételének fecskenadrágos, búvárpénztárcás, leszázalékolt dancefloor-interpretációja. „A” nyári sláger, mely annyira lakossági, hogy ételhordóból kanalazza a tarhonyát és felnyom minket az adóhivatalnál. Talán nem volt még egy 90-es évekbeli dalszöveg, melyet annyiszor vetettek volna papírra fonetikus formában püspöklila zakós presszószintisek, mint a Kokodzsámbót. És egy este alatt harmincadszorra is belevágtak, noha a kocsmai légypapírra ragadt létformák már Chemotoxért könyörögtek a dallammenet hallatán. 
 

 
Spice Girls: Wannabe 
 
1996-ra a fiúbandák által megtermelt nyál mennyiségének már az Amazonas medre sem lett volna elegendő, ám még nem volt egy épkézláb lánybanda, mely elindította volna az ifjúságot a demencia felé vezető meredek úton. A végül a zeneipari fejesek rádöbbentek a helyzet tarthatatlan mivoltára, így megszületett a Spice Girls és vele együtt a „girl power” jelszó. Ami első blikkre a férfiúi egyeduralom elleni kirohanásnak tűnhet, ám a Wannabe szövegét ismerve sokkal inkább a szürkeállomány ellen indítottak hadjáratot. (És ezzel nem azt mondjuk, hogy ne csapnánk ketté a galaxist a dalra, ha felcsendül az egyházaskeszői retrodiszkóban.) 
 
 
 
Scooter, Masterboy, E-Rotic, Mr. President, stb.: Love Message 
 
1996 nyarán bekövetkezett az, amitől a 80-as évek popgenerációja évekig rettegett: a német dancefloorszíntér öntudatra ébredt, és úgy döntött, neki is kijár egy saját We Are The World. Az 1985-ös művészkollektívával ellentétben jelen esetben életellenes dolog lett volna az „all-star” kifejezéssel dobálózni: maradjunk annyiban, hogy a szcéna krémje (mely ez esetben a gépsonkás tömlős sajthoz hasonló illusztris anyag volt) összeállt, hogy közös kampányt indítson az AIDS ellen. Sajnos kissé elkéstek vele, ugyanis ha a Love Message-et választják a Philadelphia betétdalának, a HIV-vírus kétszer is meggondolja, hogy kikezdjen-e Tom Hanksszel. 
 
 
 
Scooter: I’m Raving 
 
Bocsánat, de képtelenek lettünk volna leélni egy életet azzal a tudattal, hogy ebben a rovatban egyetlen külön bekezdést sem szenteltünk a Scooternek. 1995-ban az együttes súlyosan traumatizált állapotba került, ami teljesen érthető reakció volt. Ember legyen a talpán, aki háborús flashbackek nélkül úszta volna meg a Három kívánság palacsintaevős műsorszámát, melyben Tibi bácsi diadalittasan ismételgette: „Szkútersz-győzelem várható!” Egy évvel később a csapat úgy érezte, mentális épségének helyreállítása érdekében neki is a sokkolás eszközével kell élnie. Így hát különös kegyetlenséggel dolgozta fel Marc Cohn Walking In Memphis című szerzeményét. Mindenesetre a videoklip forradalmi ötlet volt, HP Baxxter haja ugyanis – a fekete-fehér közegnek köszönhetően - végre nem égette ki a képernyőt. 
 
 
 
 
kirsch
2019.07.31
|


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.