Állatkertek Napja – augusztus 9.

Nem csupán az állatoknak (október 4.), hanem az állatkerteknek is van ünnepnapja Magyarországon, mégpedig a fenti dátum, ugyanis ekkor nyitott meg a Budapesti Állat- és Növénykert 1866-ban. Érdemes figyelni a programokat és a kedvezményeket az évforduló apropóján.
Az állatkert története 
 
Az emberek többségét mindig is érdekelte és érdekelni fogja a körülöttünk lévő más életformák viselkedése és tulajdonságai. Azt tudjuk, hogy már 5000 évvel ezelőtt is hoztak létre állatkerteket vizsgálódás, okulás és szórakozás céljából. Szedtek össze vadakat már Kínában, Egyiptomban, de bizonyára egyéb helyeken is, amiről nincs még tudomásunk. Ugyan valószínűleg idomították őket, mára szerencsére ez egyre kevésbé jellemző, hisz egyre tudatosabbak vagyunk – reméljük. 
 
Időszámításunk előtt a 29. században Szakkarában (Egyiptom) állítólag már létezett ilyen intézmény, illetve szintén Kr. e. a 15. században III. Thotmesz is nyitott állatkertet, valamint mostohaanyja, Hatsepszut kimondottan állatgyűjtés címén utazott ide-oda a környéken. Ehnaton és Nofertiti királyné szintén követték ezt a hagyományt a következő évszázadban. Kínában a Tudás Kertjének hívták az effajta helyet, ahol szintén elég régen, 3000 éve nyithatta meg kapuit az állatbirodalom. Európában, Bécsben nyílt meg jóval később – 1752-ben – az első igazán modernnek mondható állatkert Mária Terézia főhercegnő alapításával. Ma pedig már számos pontján a világnak várják így a kíváncsi közönséget. 
 
Előnyük és hátrányuk 
 
Sokan tagadják, hogy az állatkertek hasznosak lennének, kiemelve azt, hogy a fogva tartott élőlényeknek nincs elég helyük, nem élhetnek természetes környezetükben, és nem is viselkedhetnek igazán fajuknak megfelelően. Ebben lehet igazság, mert vannak olyan állatkertek, ahol még sajnos túl sok a beton és kicsi az élettér. A cél mégis nemes, valamint sok-sok létesítmény már nagy hangsúlyt fektet ezek megváltoztatására az állatok igényeit maximálisan szem előtt tartva. 
 
Az állatkertek létének célja ugyanis egyértelműen az, hogy megismerhesse mindenki a számára egyébként megközelíthetetlen vadakat, valamint azok helyzetét a világban. És az egyik legalapvetőbb feladatuk a kihalóban lévő fajok megmentése, mely küzdelem nem hiábavaló. San Diegóban például nagy helyük van a főszereplőknek, és mi, látogatók üvegfalon keresztül láthatunk csak rájuk, vagy kisbuszból. De Európa több országában már olyan teret biztosítanak a lakóik számára, hogy azok szinte teljesen otthon érezhetik magukat. Jelenleg körülbelül 2070 állatfaj él állatkertekben, melyből 255 veszélyeztetett, és míg 1970-ben az állatkerti állatok 30%-a, most a 70%-a fogságban születik.  
 
Hazai helyzet 
 
A Magyar Állatkertek Szövetsége 1983 óta létezik, az ünnepnapot pedig 2005 óta tartják meg az itthoni állatkertek. A szövetségnek 14 tagja van: Budakeszi Vadaspark, Fővárosi Állat- és Növénykert, Jászberényi Állat- és Növénykert, Kecskeméti Vadaskert, a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark, Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Nagyerdei Kultúrpark, Nyíregyházi Állatpark, Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium, Szegedi Vadaspark, Tisza-tavi Ökocentrum, Veresegyházi Medveotthon, a győri Xantus János Állatkert és a Tropicarium. 
 
Pesti Est-tipp:  
 
Látogasd meg a hozzád legközelebb eső állatkertet, figyeld meg az állatokat, olvass utánuk. Fogadj örökbe egyet, ha van erre mód, etesd helyi, kimondottan erre szánt eledellel és fotózkodj velük vaku nélkül!  
 
Sas Léna
2019.08.06
|
(9 kép)


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.