Sárgadinnye – Egészséges nyári desszert

A kézilabda nagyságú, de annál sokkal nehezebb termés mindenki számára ismert, ebben biztos vagyok. És abban is, hogy íze és állaga miatt megosztó ez a gyümölcs. Nagyon vitamindús és ásványianyag-tartalma is jelentős.
Eredetét ne kérdezd! 
 
Azt természetesen tudjuk, hogy a görögdinnye rokona, és azt is, hogy a cukkini és az uborka a kuzinjai. Kabaktermésnek hívják magát a gömböt, melynek belsejét megesszük. A héja különböző mértékben érdes és szőrös. Ez a héj a gyümölcs közepe felé haladva gyümölcshússá válik, majd magok rengetegébe torkollik. Mi ezeket a magokat kilöttyentjük a szemétbe, míg a takarékos kínaiak rájöttek, hogy finomak. Különleges szertartás keretében eszegetik meg – nyilván megszárítva. De még a dinnye héját sem dobják ki azonnal, hiszen az kiválóan funkcionál kehelyként, melybe salátát is tehetnek. Van még mit tanulnunk, hogy kisebb ökológia lábon éljünk. 
 
És azért ne kérdezd az eredetét, mert nem nagyon ismerjük. Származhat Ázsiából vagy éppen Afrikából is. Az biztos, hogy már jóval azelőtt is ették, hogy elkezdtük számolni a napokat a Gergely-naptár szerint, illetve az is tuti, hogy a Földről származik. Ennyi legyen most elég. Hozzánk az örmények által kerülhetett, Amerikába pedig Kolumbusz hajósai juttatták el úgy, hogy közönséges – de hasznos – stílusban a földre köpködték ki a magokat. Azok pedig ügyesen gyökeret vertek. A meleget szereti, itthon is vannak termőterületek, például Csongrád, Heves, Pest és Szabolcs megyében. De azért az igazi, nagy tételben termesztő országok a Földközi-tenger mellett vannak, valamint Dél-Amerikában. 
 
Edd, amíg lehet! 
 
Nincs ok aggodalomra, nem szüntetik be termesztését jövőre, csak érdemes kihasználni és enni, amíg terem. Júniustól szeptemberig megtalálod a piacon és egyes boltokban. Olyat válassz, ami illatozik, de nem túl érett a szaga. Olyat, amely kellően egyben van, nem túl puha, valamint egészséges, nem foltos. Belseje lehet sárgás, vagy zöldes, de ezt persze már otthon látod csak. 
 
Frissen rengeteg vitamin található benne, sok-sok ásványi anyag és rost. A-, B1-, B2- és C-vitamin gondoskodik arról, hogy immunrendszerünk, látásunk, bőrünk és körmeink rendben legyenek. A cink, a foszfor, a kalcium, a kálium, a króm, a magnézium, a mangán, a nátrium, a réz, a vas pedig építi a szervezetünket, míg a rostok az emésztésünket segítik. A nagyarányú víztartalma hidratál, arcbőrünket is feszesebbé teszi – akár magunkra is kenhetjük, de alapvetően belülről hat. A karotin, melyet szintén megtalálunk benne, könnyebben felszívódik, ha némi hidegen sajtolt olajjal kísérjük – természetesen valamilyen salátába keverve. Fogyózóknak a legjobb választás. 
 
Keverd-kavard! 
 
Gerezdekre vágva, kiskanállal kivájva is eheted, vagy felkockázva kistálban, hűtve vagy langyosan – mindegy. A lényeg, hogy evés előtt szeleteld, ne hamarabb, mert nem tesz jót neki, ha megvárakoztatják. Minden jó tulajdonságából veszíteni fog. Azonkívül, hogy önmagában a legtermészetesebb és legfinomabb, azért más ételek ízének köbre emelésében is jó. Húsfélék mellé szuper, de salátákba is, valamint készíthetsz belőle turmixot, fagyit, levest – olyan habos-tejszínest –, süteményt, lekvárt is. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Ha hűtőben tárolod, akkor érdemes valamilyen dobozba tenni, vagy zacskóba, mert erőteljes illatát néhány élelmiszer átveszi. De négy napnál többet nemigen bír ott sem. 
 
Szálka Sarolta
2019.08.06
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.