Kedvenc helyek

Régen minden jobb volt? – Nyári slágercunami (1997)

1997 – Leonadro DiCaprio úgy kékül el a Titanic végén, mint a Pentium 2-es képernyője. Ennek ellenére a lakosság – az Ország Nyomdászát követve – tömegesen szállt be az internetbe. És pajszerrel sem lehetett lefeszegetni az éppen induló Z+ zenecsatornáról, mely többek között a következő slágerekkel támadta szürkeállományunkat:
Aqua: Barbie Girl 
 
1997-re a német dancefloorszíntér kb. hasonlóan pazar bőrben volt, mint egy önkormányzati lakás a Hős utcában. A producerek viszont továbbra sem hagytak fel törekvésükkel, hogy a lakosság intelligenciahányadosát a krumplibogarak szintjére redukálják, ezért kifejlesztették az Ace Of Base urándúsító közelében világra hozott, Nickelodeon-kompatibilis verzióját. Így született meg az Aqua, a nonstop jelmezbálra ítélt négytagú duó, akik Barbie Girl című szerzeményükkel ünnepélyesen letették a trashpop alapkövét. (Az idiotizmus kék madarának fészkében pedig kikelt a Desperado és a Bubble Gum, de ez már egy másik fejezet.) 
 
 
 
Brooklyn Bounce: Take A Ride 
 
Fiktív, ám drámaian valós párbeszéd 1997-ből: 
- Mi van, fiam, ugrik a cédéjátszó? 
- Jaj, már, fater, ez a house! 
 
1997-re a zeneipar fejesei forradalmi felfedezésre jutottak: a flitteres inges, haspólós célközönség ugyanolyan intenzitással pumpál a kistérségi diszkókban, ha az adott zeneszámban csupán egyetlen tőmondatot ismételgetnek az agyhúgykő kezdeti tüneteinek megjelenéséig. (Ergo, a továbbiakban felesleges újabb dadaista sorokkal indulni a banális refrének és rapszövegek olimpiáján.) Ezen felismerés nyomán jött létre a Brooklyn Bounce és egy azóta is aktív zenei műfaj. Azt viszont 22 éve nem tudjuk megfejteni, hogy a szakállas csávót – aki úgy néz ki, mint egy könyvkötő szakmunkás a Necronomicon nyomdájából – mégis hány doboz Macskanyelvvel vették rá, hogy asszisztáljon ehhez. 
 

 
 
Chumbawamba: Tubthumping 
 
A 90-es években számos kultikus formáció látott napvilágot, akik zenéje két évtizeddel később is legalább annyira időtállónak és frissnek hatott, mint annak idején. Nos, a Chumbawamba nem ilyen volt. Ha valaki napjainkban jönne velünk szembe az utcán a zenekar hivatalos pólójában, szinte biztosak lehetnénk benne, hogy a Skynet keze van a dologban. Ettől függetlenül a Chumbawamba egy nagyon is szerethető zenekar volt. Mondjuk ezt annak dacára, hogy a Tubthumping kétperces rotációban történő kereskedelmi rádiós sugárzása megismertette velünk az agyalapi szamárköhögés fogalmát. 
 

 
 
Hanson: MMMbop 
 
Kurt Cobain törvénytelen hármasikreit – apjuk pszichéjének öröklődését elkerülendő – a Telebubbie-k átnevelőtáborába zárták, ahol kényszermunka keretében éveken át virágot szedettek és vattacukrot etettek velük. Majd hangszert adtak a kezükbe, és kikötötték: addig nem hagyhatják el a stúdiót, amíg le nem gyártják 1997 óvodai bulihimnuszát. A fiúk felnőttfejjel döbbentek csak rá produktumuk kínos mivoltára, majd szájukba helyezték a diliboltos buborékfújó pisztoly csövét és meghúzták a ravaszt. Mivel személyi sérülés nem történt, az ügy mindenkit hidegen hagyott. 
 

 
 
Natalie Imbruglia: Torn 
 
’97-ben sokan tartottak tőle, hogy az MTV kifulladásával a one hit wonderek aranykora is véget ér. Ám ekkor jött Meredith Brooks és a Bitch, majd Natalie Imbruglia és a Torn, és a legnotóriusabb vészmadarak is belátták: pánikra semmi ok. És bár objektíven szemlélve ez utóbbi egyáltalán nem volt rossz dal, viszonylag kevesen kérték a Fogtündértől, hogy naponta akár eggyel többször is meghallgathassák. A Fogtündér viszont úgy döntött, hogy ez nem kívánságműsor, és a Torn másnap hetvenkettedszerre is lement a zenetévéken. 
 

 
 
kirsch
2019.08.07
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.