A balkezesek világnapja – augusztus 13.

Bár nem vonulnak fel, mert annyira már nincsenek elnyomva, sokáig átszoktatták őket a jobb kezük domináns használatára, ráadásul jelentős lelki és képességbeli következményekkel járt ez a téves eljárás. A napot 1976-ban ünnepeltük először.
A balkezesség bűn? 
 
A többség szereti megbélyegezni a kisebbséget, vagy a számára ismeretlent, pláne együtt a kettőt. A balkezeseknek sokáig nehéz volt az élet, hiszen emiatt eleve hátrányba kerültek. Nemcsak a hétköznapi tevékenységek elvégzésében, hanem a közösségben kialakuló helyzetük kapcsán is. Mivel az eszközök a jobbkezesekre lettek megalkotva, ezért jellemzően őket vették fel dolgozni, így a balkezesek munka nélkül is maradhattak, ez pedig sok egyéb problémát hozott magával. A gyerekeket pedig sokáig (a 20. század közepéig) erőszakkal átszoktatták az iskolákban és otthon is – a veréstől sem riadtak vissza – a jobb kezükkel való evésre és írásra, ami miatt kialakulhatott náluk írási, olvasási, magatartásbeli nehézség, dadogást válthatott ki, de kevésbé látványos, hosszabb távú következményei is lehettek. 
 
Miért rosszabb a bal, mint a jobb? 
 
A bal szócska több nyelvben eleve a rosszabbat jelenti szemben a jobbal. A balsors, a balszerencse magáért beszél, aztán ott van a balfék, a balfácán is, és ha bal lábbal kelsz fel, oda a napod. Ellenben a jobb már önmagában jobb, de angolul, spanyolul a jogot is jelöli, tehát valami olyat, amellyel gazdagodunk inkább, semmint kevesebbek lennénk. Természetesen vannak olyan népek, ahol funkcionális okokból volt a jobb kéz a „szép”, míg a bal a „csúnya”, ugyanis egyikkel ettek, másikat pedig tisztálkodásra használták. Milyen érdekes, hogy még a kezeink között sincs egyenrangúság! Pedig mindkettő fontos a maga módján. A jobb agyféltekénk, mely a bal oldalunkért felelős, sokkal kreatívabb, mint a másik. Ezért tanulnak sokan jobb agyféltekés írást és rajzolást, mert megtanulnak elszakadni a rögzült sémáktól és egészen másképp lesznek képesek rácsodálkozni a világra. De a bal agyféltekének is helye van, hiszen az pedig logikus, számol, érvel, jelentősen földhözragadt és kissé talán uncsi is, viszont e nélkül meg elszállnánk a magasba. Talán a duális világképünk miatt kellett egy jó és egy rossz oldalt kinevezni saját magunkon is… 
 
Hogyan tudod csekkolni magad? 
 
Ha nem vagy benne biztos, hogy milyen kezesnek születtél, nagyon könnyen ellenőrizheted. Van erre egy teszt, melynek címe: Edinburgh Handedness Inventory. 1971-ben tették közzé, és nagyon jól megmutatja, melyik agyfélteke a domináns egy-egy személynél. A következőket vizsgálja: melyik kézzel eszel, írsz, rajzolsz, dobsz, vágsz ollóval, késsel, melyikkel kanalazol, mosol fogat. Melyikkel sepregetsz spontán, melyikkel gyújtod meg a gyufát és melyikkel nyitsz dobozt. De ha nagyon gyorsan rá akarsz jönni, egyszerűen integess! Azonnal kiderül. Illetve, ha karba teszed a kezed, mindig a domináns van felül. 
 
Ma már szerencsére észrevesszük a balkezesség előnyeit is. A ballábas focista például igen szerencsés manapság, hiszen a nem várt oldalról rúgja a labdát. Egy balkezes vívóval biztosan nagyobb kihívás lesz a jobbosnak küzdeni egy versenyen. Számos cég vette észre a probléma megoldásában a piaci lehetőséget. Van jobb oldalán nyíló hűtő, balkezeseknek kialakított olló. Egyébként pedig a balkezesek jobb keze sokkal ügyesebb, mint a jobbkezesek bal keze. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Régen az ördög jelének hitték, ha valaki balkezesnek született. Fedezd fel és ismerd meg azt, aki valamiért más, mint te, és csodálkozz rá arra, hogy mennyi mindent tanulhatsz általa róla és magadról! Nincs mitől félni. 
Sas Léna
2019.08.12
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.