L1danceFest 2019

Budapest, 2019. szeptember 1 - 4.
Idén 18. alkalommal szervezi meg az L1 Egyesület az időközben ötnapos seregszemlévé vált nemzetközi kortárs táncszínházi előadások fesztiválját, az L1danceFestet.
Az előadások mellett a szervezők kísérő eseményekkel, workshopokkal, kiállításokkal és azokhoz kapcsolódó programokkal, az előadások után pedig beszélgetésekkel várják a szakmai, és a kortárs táncszínház iránt érdeklődő nem szakmai közönséget. 
 

 
Program:
 
Augusztus 31. – Ráhangolódás 
A fesztivál a ráhangolódás jegyében egy „előeseménnyel”, egy kerti együttléttel nyit, Monoron az Egy Falu – Egy Város Egyesület házában, ahol az L1-rezidens Syporca Whandal (H) Doxasma performanszát láthatjuk. 
 
Szeptember 1. 
 
10.30 – 12.30 között, az óráin a különböző testtudati módszerek es a kortárstánc technika szemléletét ötvöző Berger Gyula (H) Hullámvasút című workshopján vehetünk részt a Műhely Alapítvány – Jurányi Ház – 200-as termében.
 
16.00-tól ugyancsak a Jurányi Ház – 200-as termében mutatják be Lilach Orenstein (IL) She Will Come on Her Own stúdióprezentációját helyi előadókkal, ami a nézőhöz való kapcsolódás új lehetőségeit kutatja. A létrejövő élmény összetevői a koreográfia követése folyamatos mozgás által, a hallás és látás mellett az egyéb érzelmek stimulálása, valamint a nézőpont valós idejű megválasztásának lehetősége.
 
19.00-tól az RS9+ Vallai Kertben a húsra és vérre, életre és halálra koncentráló performanszművész Kovács István (H) és Roland Szabo (SK/H/CZ) fotóművész Ikarusztik portréfilm-premierjére es élő performanszára kerül sor.  
 
Szeptember 2. 
 
10.00 – 17.00 között Tomaš Moravek (CZ) & Katarina Ďuricova (SK) tart workshopot a Bakelit M.A.C.-ben Fénytervezés címmel, aminek célja, hogy rávilágítson, hogyan lehet a színházban és az életünkben megjelenő, érzékelésünkre és érzelmeinkre ható fényt megérteni és megfigyelni. (Erre a workshopra főleg azokat várják, akik érdeklődnek a színházi világítás alapjai iránt es szeretnének ismereteket szerezni a fényről és a világításról.)
 
18.00-kor a MAMŰ Galériában, az L1meetsMAMŰ együttműködés keretében nyílik a Test-Vonal 4 című kiállítás Harsányi Réka & Szűcs Dóra Ida, Horváth Helén Sára, Koroknai Zsolt DLA & Ladjánszki Márta & Kovács Noémi Anna, Szűcs Réka munkáiból.
 
19.30-tól a CEU Auditorium A-ban mutatják be a Willany Leo és az L1 Egyesület művészeinek közös improvizációs előadását Itt mindenki fellép, aki látszik a sötétben! címmel, ami egy olyan estet ígér, ahol a szórakozás, a kultúra és a közösségi élmény összefonódik.  
 
Szeptember 3. 
 
10.30 – 12.00 között Fredrik Qui Nones /Fredrik Xtravaganza – House of Xtravaganza (SE) Vogue című workshopján vehetünk részt a Magyar Táncművészeti Egyetem Amerikai úti épületében. Az óra középpontjában a mozgáson keresztül a belső önkifejezés fejlesztése áll.
 
18.30-kor ismét egy kiállítás megnyitó következik: Syporca Whandal (H) Pataphysics L1-portrésorozat másképp, és egy kiállításmegnyitó performansz: tgNoise & Syporca Whandal Imagination of a Future Angel.
 
19.00-tól a Bakelit M.A.C.-ben a Pesti Est bemutatja Ladjánszki Márta (H) 25/45 című jubileumi, retrospektív táncelőadását, amin nem csak az előadó meztelen, de a nézőktől is elvárják ugyanezt. Ezen az estén, ugyanitt lesz látható Saskia Rudat koreográfus-előadó (D) Brainjogging című előadása. Hogy mi is az a brainjogging? A brainjogging olyan, mint az autoplay a YouTube-on, legörgetni a Facebook idővonalat vagy összevissza kapcsolgatni a tévécsatornák között. Saskia Rudat, miközben fürgén és váratlan módon ugrál képről képre, kanyargós agytornára invitálja a nézőt. Ezt követően Veres Flóra/TalkingBodies (H) Egy az egyben munkabemutatója következik, ami egy olyan világot hoz létre, amiben felpróbálhatjuk az élet szerepeit, és szabadon alakíthatunk rajtuk. Az előadás egy belső utazást ígér időn és téren át, érintve a szerelmet, hiányt, közösséget, magányt, nemeket es nemtelenséget, önmagunkat és egymást, hogy végül megérkezzünk az új önmagunkba. 
 
Szeptember 4. 
 
10.30 – 12.00 között folytatódik Fredrik Qui Nones /Fredrik Xtravaganza – House of Xtravaganza (SE) Vogue című workshopja a Magyar Táncművészeti Egyetem Amerikai úti épületében.
 
18.00-tól Eva Urbanova (SK) szólóperformansza látható a Szlovák Intézetben.
 
20.00-tól Marketa Stranska (CZ) Fly! előadását mutatja be a Bakelit M.A.C.-ben, ami azzal foglalkozik, hogyan keresünk és fedezünk fel új utakat, hogyan birkózunk meg a szokatlannal, de egyben lehetségessel. Ezt követően látható Taneli Törmä / Location X (FIN) Distortion című darabja, amiben Taneli go-go táncosi hátterét tarja fel és megpróbálja a pódiumról táncra csábítani a nézőket, miközben tárgyként jeleníti meg saját magát, akinek nincs befolyása a nézők reakcióira.  

 
A Pesti Est Különszámot keresd augusztus 21-től a lelőhelyeken!
 
 
2019.08.13
|
(12 kép)


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.