Kedvenc helyek

Régen minden jobb volt? – Nyári slágercunami (1998)

A 2000-es év közeledtével megszaporodtak a világvégejóslatok, melyek jobbára derültségre adtak okot. Ugyanakkor 1998 nyarának slágerfelhozatalát elnézve joggal érezhetjük azt, hogy az emberiség – ha tudat alatt is – igenis készült a közelgő apokalipszisre.
Vengaboys: We Like To Party 
 
A Vengaboys őrült német tudósok utolsó – egyben hallatlanul hatásos – atomfegyvere volt, melyet a 90-es években bevetettek a szürkeállomány ellen folytatott konstans háborúban. Az együttes másik funkciója pedig nem lehetett más, mint hogy akár ravatalozókban is hamisítatlan ibizai hangulatot varázsoljanak. A férfiúi tagok szerepe a Vengaboys esetében is tisztázatlan volt, tekintve, hogy a zenei alapokat egy NDK gyártmányú kvarcjáték szolgáltatta, melyet 1983 környékén csúzliztak át a berlini falon. 
 

 
Britney Spears: Baby One More Time 
 
A 90-es évek végére mintha a popszakma kezdett volna megfeledkezni a dogmáról – no, nem a magyar színtéren –, hogy énekhang nélkül is lehet érvényesülni. Ekkor megérkezett a létező leghatásosabb emlékeztető Britney Spears személyében, akihez képest egy dugós-sípos tilinkó maga volt a Westminster apátság orgonája. Mindenesetre a Baby One More Time az általános poptörténelem kitörölhetetlen fejezetévé vált, a Cukrosbácsik Világszövetsége pedig díszkeretes köszönőlevelet küldött a videoklip szellemi atyjának. 
 
 
 
Modern Talking: Brother Louie ’98 
 
Miután a német tánczenei színtér két tesztoszteronuszkárja, Thomas Anders és Dieter Bohlen a 80-as években Kelet-Európa összes turkálói alkalmazottját magába bolondította, úgy tűnt, a duó küldetése bevégeztetett. Ám egy jó évtizeddel később úgy érezték, ideje kivetni hálójukat a gazdaasszonyképzők elsőéveseire is. Ez idő alatt felmondták szerződésüket a Német Sportfodrász Egyesülettel, és megkíséreltek némi maszkulin jelleget adni egykori slágerdalaiknak. Ennek érdekében többek közt a Brother Louie-t is rapbetéttel turbózták fel – mit sem törődve vele, hogy ennek előadója olyan hatást kelt majd, mint egy nyállal beborított pelikán a Mexikói-öbölből. 
 
 
 
Cher: Believe 
 
1998-ban nem Madonna volt az egyetlen, aki annak dacára is próbált 22 évesnek tűnni, hogy még élőben láthatta XVI. Lajost. Madam Tussaud panoptikumának egyik legbecsesebb darabja, Cher már korábban is számos szénné játszott slágerrel ostromolta a hallgatóságot, ám a Believe hallatán a siketfajdok is belsőfülgyulladást kaptak. Közvetlenül mégsem ez a tényező az, amiért a művésznőt ildomos lett volna muzikális hadbíróság elé állítani. Sokkal inkább a vocoder használata, melynek hatására popelőadók tucatjai kezdtek digitális jódlizásba. (Érdemes továbbá említést tennünk az Edda frontemberének Dáridó-interpretációjáról, melynek köszönhetően a „dolgozzon fel téged a Pataky Attila!” bevett átkozódássá vált.)  
 
 
 
Eiffel 65: Blue (Da Ba Dee) 
 
1998 nyarán még nem a klímaváltozás volt az emberiséget fenyegető legnagyobb veszély, hanem hogy az évben nem születik egy hányingerkeltően idegtépő popsláger. Szerencsére az olasz Eiffel 65 idejében rájött a helyzet tarthatatlan mivoltára, és akcióba lépett. A csapatnak ugyancsak elvitathatatlan érdeme, hogy James Cameront 11 évvel megelőzve megalkotta az Avatar leszázalékolt, szélütött verzióját, melynek képi világa maximálisan idomult a szerzemény mondanivalójához. 
 

 
kirsch
2019.08.15
|


Játék
A kiállítás a honfoglalástól a 19. századig mutatja be a fegyverek történelmet alakító szerepét.
a #Berlinale fesztiválpalotájának méreteit lehetetlen megmutatni egyetlen fotón. azért megpróbáltuk... #berlinale2020 itt pedig az exklúzív beszámolónk: http://est.hu/cikk/133854/a_berlinale_atalakult_megis_a_regi
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.