Megújul a PIM állandó kiállítása

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2011 óta látható a „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” Petőfi választásai című kiállítás – amit eredetileg csak három évre tervezett az intézmény – a mai napig széles körben és rendkívül magas látogatószámban vonzza az érdeklődőket.
A múzeum nyolc év után mégis úgy döntött, újragondolja a tárlatot, legfőképpen az elmúlt években kibontakozó – önálló szerzőként is egyre elismertebb – Szendrey Júlia-kultusz okán. Elfelejthetünk mindent, amit eddig Petőfi múzsájáról gondoltunk. Saját dokumentumai, fényképei, naplója, családi levelezése nyomán bomlik ki előttünk egy eddig ismeretlen író figurája. Megismerhetjük lakókörnyezetét, kertjét, a Hársfa utcai-ház világát, költői ötleteit. 
 
Ugyancsak a tárlat újdonságai az érintőképernyőn használható adatvizualizációs programok, amelyek játékosan kérdeznek rá Petőfi gyermekkori otthonának tárgyaira, bútoraira, kutathatunk segítségükkel Petőfi családfáján, rokonai között. A márciusi ifjak nemzedékének társadalmi hátterét, sorsuk párhuzamosságát és széttartó tendenciáit jeleníti meg egy másik program, és a teljes Petőfi-fordítás univerzumát járhatja be a látogató különböző keresésekkel (idő, tér, nyelvek). 
 
A megújult kiállítás 2019. szeptember 24-től látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeumban. 
 
2019.08.22
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.