A filmek 10 legemlékezetesebb testőre

Te odaugranál egy másnak szánt golyó elé? Ez az egyik legfontosabb kérdése a testőrös filmeknek, és ez a tíz fickó garantáltan nem sokáig hezitálna.
10. Joe Hallenbeck (Bruce Willis) 
Az utolsó cserkész (1991) 
 

A testőröktől alapelvárásnak számít, hogy soha ne támadja meg az ügyfelét, a hatalmas szívvel megáldott Joe Hallenbeck azonban nem tesz eleget ennek a követelménynek, és jól pofán törli befolyásos és erőszakoskodó védencét. A testőr melójának ezzel lőttek, de lecsúszott, alkoholista magánnyomozóként azért még lehet rá számítani Los Angelesben. 
 
9. Mike Banning (Gerard Butler) 
Támadás a Fehér Ház ellen (2013) + két folytatás 
 

A Fehér Ház terroristák általi megtámadása és elfoglalása olyan abszurd gondolat, hogy csak a filmekben fordulhat elő. Hiába védi kisebb sereg az épületet, az elnök csak egyetlen, magányos cowboyra számíthat. A Die Hard-osat játszó Mike Banning akkora sikert aratott elnökmentőként, hogy a filmnek már két folytatása is született. 
 
8. Gazelle (Sofia Boutella) 
Kingsman - A titkos szolgálat (2014) 
 

Bond-filmekben szép hagyomány a főgenyát védő, jellegzetes és karakteres testőr, és mivel a Kingsman a Bond-filmekre épül, jól átmentették ide ezt a hagyományt. A kardlábú, nem sokat beszélő és villámgyors Gazelle bárkivel végez, aki veszélyt jelent főnökére, a gyorsétteremfüggő Valentine-ra. 
 
7. Oddjob (Harold Sakata) 
Goldfinger (1964) 
 

Ha már szóesett egy Bond-utánzatról, következzen egy valódi Bond-film, és azok közül is az egyik legjobb. Bár maga a főgenya Goldfinger is jellegzetes figura, még nála is emlékezetesebb az őt védő mogorva, kalapos, japán Oddjob, akinek a kalapja halálos fegyver. 
 
6. Michael Bryce (Ryan Reynolds) 
Sokkal több mint testőr (2017) 
 

Bryce a szakmája ásza, csúcskategóriás testőr, egészen addig, míg az egyik ügyfelét csúnyán elteszik láb alól. A mindig a legjobbra törekvő férfi nem tud együtt élni a hibájával, lecsúszik, és csak az exbarátnője hívása rángatja ki a gödörből: egykori nagy ellenfelét, egy bérgyilkost kell megvédenie a rá vadászó zsoldosoktól ebben a kacagtató akció-vígjátékban. 
 
5. John W. Creasy (Denzel Washington) 
A tűzben edzett férfi (2004) 
 

Mexikóvárosban elég jól lehet keresni testőrként, mivel az emberrablások száma igen magas, az ügyfelek pedig minden pénzt megadnak azért, hogy biztonságban tudják magukat. Az ex-CIA-s Creasy talán túl személyesre veszi a munkáját, miután egy kislányt elrabolnak: a legvégsőkig elmegy, hogy a lányt élve vigye vissza a szüleinek. Macsó akciómozi a javából. 
 
4. Kyle Reese (Michael Biehn) 
Terminátor - A halálosztó (1984) 
 

Ha egy gép feltalálja az időgépet, a legfontosabb feladata, hogy gyilkos robotot küldjön vissza az időben, aki majd kicsinálja a későbbi legnagyobb ellenfelét. Szerencsére az emberiség sem tétlenkedik, és egy botcsinálta testőrt küld vissza John Connor védelmére, aki több mint testőrként közel egy évtizeddel előzi meg Kevin Costner extra szolgáltatásait. 
 
3. Terminátor (Arnold Schwarzenegger) 
Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991) 
 

A második részre összekapja magát az emberiség, és immár egy T-800-as gyilkos, de megszelídített robotot küldenek vissza testőrként a kamaszodó John Connor mellé, aki egyfajta pótapa szerepet is betölt a fiú életében, mielőtt alászáll a tűzforró folyékony fémbe. 
 
2. Frank Farmer (Kevin Costner) 
Több mint testőr (1992) 
 

Még ma is fülünkben cseng az I Will Always Love You, a szemünk előtt pedig ott lebeg, amikor Kevin Costner az ölében viszi ki a tömegből a halálra rémült popdívát, Whitney Houstont. Egyszerű kis romantikus mozi ez, némi thrilleres mellékszállal, de annak idején zabálták a nézők, és a kultusza még ma is tart. 
 
1. Frank Horrigan (Clint Eastwood) 
Célkeresztben (1993) 
 

Horrigan egykor az Egyesült Államok elnökének legjobb testőre volt, de mára kiöregedett, és csak a régi idők dicsősége miatt futhat az elnök oldalán. Lehet, hogy már nem olyan gyors, mint régen, ám amikor megfenyegetik az elnököt, ő az egyetlen, aki komolyan veszi a dolgot, és nyomozásba kezd egy lehetséges merénylő ellen. Tökéletes akció-thriller. 
 
 
2019.08.26
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.