Befogadás napja 89’ – 30 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2019. augusztus 22. - szeptember 29.
1989-ben több százezerre nőtt azoknak az NDK-s állampolgároknak a száma Magyarországon, akik az osztrák-magyar fizikai határzár megszűnését követően a zöldhatáron át próbáltak nyugatra jutni.
A hazatérni nem akaró keletnémetek magas száma miatt menekültügyi katasztrófahelyzet alakult ki Budapesten. A menekültek elhelyezésében és ellátásában az 1989. február 4-én alapított Magyar Máltai Szeretetszolgálat központi szerepet játszott. 
 
A Magyar Nemzeti Múzeum legújabb, a Befogadás napja 89’ – 30 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat című kiállításán, a múzeum rotundájában felállított 1989-ben is használt sátor körül eredeti tárgyak, fotók, dokumentumok, filmek segítéségével ismerhetjük meg a sorsfordító események történetét. Felvillannak azok a balatoni nyarak, amikor az NDK-s és NSZK-s állampolgárok Magyarországon találkoztak egymással, a keletnémet állambiztonság, valamint titkosszolgálat (Stasi) működése, a határok őrzése, a határsértők büntetése, a zugligeti menekülttábor mindennapjai, az önkéntesek munkája, a közben zajló szigorúan titkos diplomáciai tárgyalások, a páneurópai piknik és végül azok a döntések, amelyek lehetővé tették az osztrák határ megnyitását és az NDK-s állampolgárok nyugatra jutását. 
2019.08.26
|


Játék
2002-ben megszületett Spanyolország válasza a franciák büszkeségére, a Manu Chaóra.
a #Berlinale fesztiválpalotájának méreteit lehetetlen megmutatni egyetlen fotón. azért megpróbáltuk... #berlinale2020 itt pedig az exkluzív beszámolónk: http://est.hu/cikk/133854/a_berlinale_atalakult_megis_a_regi
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.