Szedd magad! – A körte is beérett

Augusztus 15-től már a körtét is mehetsz szedni vagy vásárolni Pest megyében is, még ha sajnos nem is túl sok helyen. Mi kettőről tudunk beszámolni. És hamarosan az alma is érik, de arról majd egy külön írásban teszünk említést.
Érd – a Bakos Kertben (Bagoly u. 87.) juthatsz körtéhez, de itt csak szeptember 22-étől, aznap viszont már reggel 8-kor állhatsz kezedben ládával, üdén, szedésre készen. A körte kilója 140 Ft. 
 
További információ >>
 
Szob – A körtét augusztus 15-től szeptember 30-áig lehet a Szobi Gyümölcskertben szedni, vagy akár megvenni mindennap 8 és 16 óra között. Az egyeztetés most is előnyös lehet, hogy tudd, mire számíts, és rád is számítsanak. 
 
További információ >>  
 
Mit kell tudni a gyümölcsről? 
 
A körte a rózsavirágúak rendjébe és a rózsafélék családjába tartozik. Nagyon régóta tudunk róla, háromezer éve biztosan. Úgy harminc fontosabb fajtája van, melyek főleg Nyugat-Európából, Észak-Afrikából, Ázsiából származhatnak. Jellemzően lombhullató fák a körtefák, de van egy-két örökzöld is, persze nem nálunk. Magasságuk 10-től 17 méterig terjed, leveleik lehetnek lándzsás alakúak, de széles-oválisak is. A körtét almatermésnek hívjuk, de ettől persze még nem alma, csak olyan felépítésű termése van. De termesztése, megporzása és a szaporítása is az almához hasonló. 
 
Bár a körte nem örvend olyan nagy népszerűségnek, mint egyes gyümölcstársai, érdemes belőle ilyenkor nyersen eszegetni, mert van benne C-, K-, B6-vitamin, folsav, kálium, mely mind fontos kis részlet a szervezetünk számára. Csökkenti a szívinfarktus bekövetkeztének esélyét, jót tesz a gyomornak, segíti az emésztést a rostjai miatt és fogyókúra esetén is hasznos, valamint immunrendszerünket is erősíti. 
 
Ha nyersen nem szereted, de szeretnél hozzájutni a vitaminhoz, amit tartalmaz, reszeld le almával, vagy készíts belőle centrifugával levet. De lehet belőle könnyű kompót vagy laza turmix, és a smoothie sem egy rossz ötlet. Húsok mellé párolva fantasztikus, de magvakkal salátában is tökéletes tud lenni. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Turmixold össze a puha körtét banánnal és némi almával, tegyél rá egy kis citromot, pár csepp mézet, majd keverd bele joghurtba – kis kókuszreszelékkel megszórva egészséges, frissítő és ízletes reggelihez jutsz. 
Szálka Sarolta
2019.08.27
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.