Meryl Streepért őrült meg a közönség Velencében

Pesti Est Exkluzív
„Me-ryl! Me-ryl! Me-ryl! Me-ryl!” – kiáltozta a közönség a Velencei Filmfesztiválon a Sala Grande előtti vörös szőnyeg mellett, amikor a színésznő látványos estélyi ruhájában kiszállt a kocsijából. Eljött ennek is az ideje: ő is egy Netflix-es filmmel érkezett.
A Netflix leuralta Velencét. A Marriage Story sztárjai után most Steven Soderbergh (Ocean’s-trilógia) gazdasági szatírája, a The Laundromat képviselte a streamingszolgáltatót, és Meryl Streep mellett Antonio Banderas és Gary Oldman is jelen volt az eseményen. Egyelőre Közép-Kelet-Európa nem létezik a Netflix PR-osai számára: az ezt a régiót képviselő újságíróknak esélye sem volt interjúkat kapni.
 
Persze ettől még a filmet még megnézhettük, ami egy nem is annyira titkolt lenyúlása A nagy dobás című Adam McKay-film koncepciójának. A szereplők sokszor itt is közvetlenül a kamerába beszélve magyaráznak, hogy könnyed, közérthető formában tegyenek érthetővé egy olyan súlyos gazdasági bűncselekményt, mint ami a Panama-iratokhoz kötődött. A magyarázásban Soderbergh és az illusztris sztárgárdája jó munkát végez, de ettől még a filmje kissé tét nélküli politikai kiáltvány lesz arról, hogy igazán jó lenne már megrendszabályozni gazdagékat, akiknek mindent lehet. Streep most is óriásit játszik, Oldman és Banderas azonban megmarad karikatúrának. 
 
Éppen csak bejutottam Velence egyik jól titkolt vetítésére, az American Skinre. Nate Parker színész/rendező pár éve a Sundance-en lett óriási sztár az Egy nemzet születése című filmjével, csakhogy a premier előtt kiderült: Parkert az egyetemen megvádolták nemi erőszakkal. A film a negatív PR hatására bedőlt, Parker pedig azóta sem forgatott.
 
Az American Skinről ordít, hogy borzasztó kevés pénzből készült, mégis nagyon nagyot akar szólni. Egy fekete apáról szól, akinek a fiát egy rendőrségi igazoltatás során lelövik, és mivel a bíróság felmenti a gyilkos rendőrt, az apa fogja magát, és néhány barátjával túszul ejti a teljes rendőrkapitányságot. A filmben furcsa módon keverednek a jól megírt, hatásos és elgondolkodtató jelenetek a teljes dilettantizmussal. Időnként a szájbarágás minden határon túlmegy, de közben végig ott pislákol a rendezői tehetség mögötte. Egy biztos: Parkernek nem ez a film lesz a nagy visszatérése, hiába kísérte el őt Spike Lee a fesztiválra. 
Tulu
2019.09.02
|


Film premierek

A vágyak szigete

amerikai horror, 110 perc, 2020

Sonic, a sündisznó

amerikai-japán-kanadai kalandfilm, 99 perc, 2020

Közel a horizonthoz

német romantikus filmdráma, 109 perc, 2019

A boldogságvirág

angol-német-osztrák sci-fi, 105 perc, 2019
Játék
Amit nem látsz, az is árthat neked. Az Emmy-díjas Elisabeth Moss a főszereplője ennek a félelmetes modern mesének, melyet a Universal klasszikus szörnykaraktere ihletett.
Filmek a TV-ben
18:15
Puzzle
amerikai film, 2018
18:15
King Kong
amerikai akciófilm, 1976
18:15
Szivárvány
dominikai film, 2017
18:25
A könyvelő
amerikai akciófilm, 2016
18:25
Jurassic Park
amerikai akció-kalandfilm, 1993
? Derkó 2020 - a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása #art #youngartist #kiállítás
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.