Csehországból érkezett Velence botrányfilmje

Pesti Est Exkluzív
Ha valaki számlálót szereltetett volna a velencei Sala Darsena kijáratai elé, valószínűleg meglepődött volna azon a magas számon, hányan menekültek ki hullámokban Václav Marhoul embert próbáló filmjéről, a The Painted Birdről.
Jerzy Kosinski műve, A festett madár már könyv alakban is igazi botránykönyvnek számított, a II. világháború borzalmainak bemutatása gyerekszemszögből volt csak igazán durva. Azóta már kiderült, hogy az önéletrajzi történetet azért az író alaposan kiszínezte, de Václav Marhoul mégis úgy döntött, ő nem kíván kompromisszumos filmet készíteni: ugyanolyan vad művet akart, mint amilyen a regény volt. Ennek köszönhetően a közel háromórás filmben kapunk kanállal való szemkivájást, egy nőt, akinek a hüvelyébe felrugdosnak egy üvegpalackot, csecsemővel a karjában keresztüllőtt anyukát, pedofíliát, varjak által zabált kisgyereket és még sok minden mást.
 
Mindent nem tudok elmesélni, mert bő másfél óra után kijöttem, és a menekülésemet még az sem akadályozhatta meg, hogy csehre szinkronizálva olyan színészlegendák vendégszerepelnek A festett madárban, mint Harvey Keitel, Julian Sands, Udo Kier vagy Stellan Skarsgard. Akik végig bírták ülni, értékelték a film kérlelhetetlenségét, de én csak az öncélú sokkolást véltem felfedezni az amúgy gyönyörűen fényképezett, fekete-fehér képsorok mögött. 
 
Roy Andersson is visszatért Velencébe a 2014-ben kapott Arany Oroszlánja után. A rendező a rosszulléte miatt az esti díszbemutatóját kihagyta a nagyjából 70 perces új filmjének, az About Endlessnessnek, ami teljes mértékben hozza az elmúlt filmjeinek stílusát. A rajongók most is imádni fogják ezt a szenzációs kis abszurdot. Atom Egoyan ezzel szemben egy drámai thrillerrel próbálta bevenni Velencét, és bár David Thewlis fantasztikus az ételhigiéniai ellenőr szerepében, a Guest of Honort annyira túlírták és túlbonyolították, hogy a végére már-már nevetségessé válik. Azt azért nem vehetem el tőle, hogy ennek ellenére azért mindvégig szórakoztató.
Tulu
2019.09.04
|


Film premierek

A vadon hívó szava

amerikai kalandfilm, 100 perc, 2020

Isten létezik, és Petrunijának hívják

belga-francia-horvát-macedón-szlovén filmdráma, 100 perc, 2019

Wasp Network: Ellenállók

belga-francia-spanyol thriller, 123 perc, 2019

Öngyilkos túra

dán-német-norvég misztikus dráma, 90 perc, 2019

A mennyországnak kell lennie

francia-kanadai-német-palesztin-török vígjáték, 97 perc, 2019
Játék
2002-ben megszületett Spanyolország válasza a franciák büszkeségére, a Manu Chaóra.
Filmek a TV-ben
H
17
K
18
Sze
19
Cs
20
P
21
18:10
Lány
belga rövidjátékfilm, 2018
18:15
Aranyhaj és a nagy gubanc
amerikai animációs film, 2010
18:15
Arany cseppek
lengyel animációs film, 2015
18:15
A szingli fejvadász
amerikai akcióvígjáték, 2012
18:30
Thor
amerikai akciófilm, 2011
Felkészültél a #pestiest-re? Mi igen! ??
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.