Terroristás akciófilmmel és könnyes-haldoklós drámával vettünk búcsút Velencétől

Pesti Est Exkluzív
Nyolcadik napja dübörög a filmfesztivál Velencében, már érezhető, hogy az újságírók java vagy hazament, vagy áttette székhelyét a most kezdődő Torontói Filmfesztiválra. Szerencsére azért néhány jó film így is maradt.
Matthew Michael Carnahan első rendezése, a Moszul érdekes csodabogár. Egy hollywoodi forgatókönyvíró (Z világháború, A dolgok állása) írta és rendezte amerikai pénzből, viszont teljes egészében arab nyelven forgott arab színészekkel. Carnahan filmje hangulatában leginkább Ridley Scott A sólyom végveszélyben című munkáját idézi, csak jóval reménytelenebb és sötétebb annál.
 
Középpontjában egy elit rendőrosztag áll, akik titkos és tiltott küldetésen vannak: az ostromlott város egyik legveszélyesebb pontjára kell behatolniuk, amit teljesen ellenőrzése alatt tart az ISIS. Kőkemény kommandós mozi lett a Moszul, de itt a látványos harcjelenetek nem önmagukért valók: Carnahan időről időre emlékeztet minket, hogy egy háborúban vagyunk, a földi pokolban, hőseink pedig nem Rambo inkarnációi. Meglepően ügyes, feszült és látványos mozi a Moszul, de érthető, hogy miért csak versenyen kívül játszották Velencében: valószínűleg túl kommersz lehet a versenyprogramhoz. 
 
Az utolsó film, amit láttam egy gyöngyszem volt Ausztráliából. A Babyteeth (Tejfog) olyan, mintha Andrea Arnold műveinek és Jason Reitman Junójának a furcsa szerelemgyereke lenne. Egyszerre van benne a nyersesség és a sötétség, miközben ott rejlik benne az életigenlés és a szépség is. A sztori egy tinilányról szól, aki szerelmes lesz egy bajkeverő, drogfüggő srácba, miközben enélkül is bőven van baja: a rákkal küzd az életéért. A Babyteeth teli van szuper zenékkel, mindvégig nagyon cool, ha kell, vicces, ha kell, szomorú, ha kell, kicsit nyálas, és ha kell, kicsit nyers. A végét a nagyterem nézőinek fele biztosan megkönnyezte. 
 
Ezzel a beszámolóval veszünk búcsút Velencétől, a jövő héten még egy nagy összefoglalóval jelentkezünk. 
Tulu
2019.09.05
|


Film premierek

Rambo V. – Utolsó vér

amerikai akciófilm, 89 perc, 2019

Folyékony arany

magyar dokumentumfilm, 77 perc, 2019

Az Aranypinty

amerikai filmdráma, 149 perc, 2019

Ad Astra – Út a csillagokba

amerikai-brazil sci-fi, 122 perc, 2019

János vitéz

magyar animációs film, 70 perc, 1973
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
P
20
18:15
Légy a Valentinom!
amerikai romantikus vígjáték, 2016
18:20
Ilyen az élet
amerikai vígjáték, 2010
18:20
P.S. I Love You
amerikai romantikus vígjáték, 2007
18:35
Thelma
norvég horror, 2017
18:40
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1976
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.