Terroristás akciófilmmel és könnyes-haldoklós drámával vettünk búcsút Velencétől

Pesti Est Exkluzív
Nyolcadik napja dübörög a filmfesztivál Velencében, már érezhető, hogy az újságírók java vagy hazament, vagy áttette székhelyét a most kezdődő Torontói Filmfesztiválra. Szerencsére azért néhány jó film így is maradt.
Matthew Michael Carnahan első rendezése, a Moszul érdekes csodabogár. Egy hollywoodi forgatókönyvíró (Z világháború, A dolgok állása) írta és rendezte amerikai pénzből, viszont teljes egészében arab nyelven forgott arab színészekkel. Carnahan filmje hangulatában leginkább Ridley Scott A sólyom végveszélyben című munkáját idézi, csak jóval reménytelenebb és sötétebb annál.
 
Középpontjában egy elit rendőrosztag áll, akik titkos és tiltott küldetésen vannak: az ostromlott város egyik legveszélyesebb pontjára kell behatolniuk, amit teljesen ellenőrzése alatt tart az ISIS. Kőkemény kommandós mozi lett a Moszul, de itt a látványos harcjelenetek nem önmagukért valók: Carnahan időről időre emlékeztet minket, hogy egy háborúban vagyunk, a földi pokolban, hőseink pedig nem Rambo inkarnációi. Meglepően ügyes, feszült és látványos mozi a Moszul, de érthető, hogy miért csak versenyen kívül játszották Velencében: valószínűleg túl kommersz lehet a versenyprogramhoz. 
 
Az utolsó film, amit láttam egy gyöngyszem volt Ausztráliából. A Babyteeth (Tejfog) olyan, mintha Andrea Arnold műveinek és Jason Reitman Junójának a furcsa szerelemgyereke lenne. Egyszerre van benne a nyersesség és a sötétség, miközben ott rejlik benne az életigenlés és a szépség is. A sztori egy tinilányról szól, aki szerelmes lesz egy bajkeverő, drogfüggő srácba, miközben enélkül is bőven van baja: a rákkal küzd az életéért. A Babyteeth teli van szuper zenékkel, mindvégig nagyon cool, ha kell, vicces, ha kell, szomorú, ha kell, kicsit nyálas, és ha kell, kicsit nyers. A végét a nagyterem nézőinek fele biztosan megkönnyezte. 
 
Ezzel a beszámolóval veszünk búcsút Velencétől, a jövő héten még egy nagy összefoglalóval jelentkezünk. 
Tulu
2019.09.05
|


Film premierek

A vadon hívó szava

amerikai kalandfilm, 100 perc, 2020

Isten létezik, és Petrunijának hívják

belga-francia-horvát-macedón-szlovén filmdráma, 100 perc, 2019

Wasp Network: Ellenállók

belga-francia-spanyol thriller, 123 perc, 2019

Öngyilkos túra

dán-német-norvég misztikus dráma, 90 perc, 2019

A mennyországnak kell lennie

francia-kanadai-német-palesztin-török vígjáték, 97 perc, 2019
Játék
A kiállítás a honfoglalástól a 19. századig mutatja be a fegyverek történelmet alakító szerepét.
Filmek a TV-ben
H
17
K
18
Sze
19
Cs
20
18:10
Lány
belga rövidjátékfilm, 2018
18:15
Aranyhaj és a nagy gubanc
amerikai animációs film, 2010
18:15
Arany cseppek
lengyel animációs film, 2015
18:15
A szingli fejvadász
amerikai akcióvígjáték, 2012
18:30
Thor
amerikai akciófilm, 2011
Felkészültél a #pestiest-re? Mi igen! ??
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.