Így készült a Downton Abbey

Nem mindennapi kísérletet jelent a Downton Abbey mozifilmes folytatása, ugyanis korábban egyáltalán nem volt jellemző – bár nem példa nélküli –, hogy egy sorozatot mozifilmmel folytassanak. Ha bejön a dolog, még az is lehet, hogy új trend kialakulásának lehetünk szemtanúi.
10. A Downton Abbey sorozat ötlete annak idején a Gosford Park című sikeres Robert Altman mozifilmen alapult. A Gosford Parkot fejlesztették és bővítették ki úgy, hogy kijöjjön belőle a cselédek és uraik viszonyát bemutató új sorozat. 
 
9. Az Edward korszak mellett azért döntöttek az alkotók, mert a filmesek jobbára a Jane Austen által fémjelzett 18. század végi, 19. század eleji világot preferálták korábban, és ahhoz képest ez mindenképp újdonságot jelentett. 
 
8. A 19. század vége és a 20. század eleje azért is vonzotta az alkotókat, mert megjelent az áram, terjedni kezdtek az autók, jöttek a telefonok, megjelent a jelzálog és a nyugdíj, vagyis csupa olyan vívmány, ami megelőzte modern korunkat, ezért sok néző számára ismerősek lehetnek. 
 
7. A sorozat legfontosabb helyszíneként szolgáló Highclere kastélyt félévnyi intenzív keresés után sikerült csak megtalálniuk. 
 
6. A sorozatot 2015-ben fejezték be az alkotók, és igyekeztek minden szálat elvarrni, elbúcsúzni a karakterektől, ám ennek ellenére a rajongók még nem álltak készen arra, hogy elveszítsék a kedvenceiket. A rengeteg nézői visszajelzés hatására döntöttek úgy, hogy egy mozifilm erejéig még visszatérnek. 
 
5. A forgatókönyv írása során a legfőbb nehézség az volt a tévésorozathoz képest, hogy míg a sorozat egy-egy epizódjában elég négy vagy öt karakterre fókuszálni, a többiek pedig majd egy másik epizódban kerülnek sorra, addig a filmet úgy kellett megtervezni, hogy minden karakter saját cselekményszálat kapjon, és ez mind beleférjen a nagyjátékfilmes játékidőbe. 
 
4. Ehhez kellett egy központi esemény, amihez mindegyik szereplő tud kötődni: ez lett V. György király és Mária királyné látogatása Yorkshire megyébe, ahol Downtonban szállnak meg. 
 
3. Alastair Bruce történész szakértő nem csak a korhű díszletek és jelmezek terén nyújtott segítséget, hanem a színészeknek is fontos támogatást jelentett: segített megértetni velük a korszak kifinomult, és eléggé túlbonyolított protokollját, sőt még a testtartások kidolgozásában is segítette őket. 
 
2. A filmet – és a sorozatot – nézve feltűnhet, hogy a szereplők szinte sosem érnek egymáshoz, nem érintésekkel fejezik ki az érzelmeiket. Ennek a legfőbb oka, hogy a korszakban még nem voltak antibiotikumok, sokkal könnyebb volt elkapni egy betegséget, ezért az emberek elővigyázatosabbak voltak. 
 
1. Míg a tévésorozatot 16:9-es képarányban vették fel, a mozifilmhez igazi szélesvásznú, mozis képformátumot választottak, hogy legyen azért némi különbség a sorozat látványvilágához képest. 
 
2019.09.09
|
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.