A 10 legjobb játékokból készített film

Nemcsak számítógépes játékokból, hanem időnként akár társasjátékokból és sima gyerekjátékokból is készítenek filmeket Hollywoodban. A Playmobil: A film apropóján körbejártuk a legélvezetesebb darabokat.
10. G.I. Joe: A Kobra árnyéka (2009) 
 
Oké, elismerjük, ez a film tényleg csak azért került a listára, mert egyszerűen nincs tíz jó film, ami társasjátékokból vagy gyerekjátékokból készült. Buta, mint a tök, fantáziátlan, fárasztó, de arra így is elég volt, hogy kissé megnövelje a Hasbro akciófiguráinak eladását, szóval négy évvel később jöhetett a folytatás. 
 
9. He-Man - A világ ura (1987) 
 
A nyolcvanas években még nem volt különösebben divat minden létező játékból filmet készíteni, így a He-Man elég merész lépés volt a Cannontól és a jogokat nekik kölcsönadó Matteltől. Dolph Lundgren vaskos svéd akcentusa és a film erős, nyolcvanas éveket idéző atmoszférája szerencsére megmenti ezt a nem túl acélos fantasyt, amiből a tervek ellenére sosem készült második rész. 
 
8. Trollok (2016) 
 
Ennél színesebb, rózsaszínűbb és vidámabb mozit keresve sem lehetne találni. Anna Kendrick ugyan csak a hangjával van jelen, de már ez is hihetetlen mennyiségű pozitív energiát szabadít fel a nézőben, és akkor még nem is beszéltünk a dalokról, különösen a Justin Timberlake által énekelt Can’t Stop the Feelingről, ami joggal lett az év slágere a film bemutatásának évében. 
 
7. Transformers (2007) 
 
Rábízni egy háborúzó robotokról szóló filmet a világ legnagyobb pusztításgurujára? Eleinte nem tűnt jó ötletnek, és a további részekben kiderült, hogy nem is volt az, de az első rész idején Michael Bay még visszafogta magát, és utat engedett a projekten bábáskodó Steven Spielberg producernek, aki biztosította, hogy itt még az emberek nem csak biodíszletek voltak a robotháborúban. 
 
6. Nyom (1985) 
 
A Cluedo társasjátékon alapuló klasszikus whodunit (nyomozós műfaj, amiben a tettes leleplezésén van a hangsúly – a szerző) igazi komikus gyöngyszem, ami felfogható műfajparódiának is, és a maga idejében főként azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy több különböző befejezéssel küldték mozikba. 
 
5. Ouija: A gonosz eredete (2016) 
 
A klasszikus táblás játék, az Ouija (vagy ahogy hívni szokták még: Szellemtábla) tökéletes alapot szolgáltatott egy kísértetházas horrorfilmhez, de ezt érdekes módon a 2014-es első rész nem tudta kihasználni. Aztán jött a horrorspecialista Mike Flanagan, és a folytatásban úgy ránk hozta a frászt, hogy ki kellett cserélni a pelusunkat. 
 
4. Támad a Mars! (1996) 
 
Kinek jut eszébe méregdrága sci-fit forgatni egy 1962-ben piacra dobott gyűjtögetős kártyajátékból, amiben a Földet elözönlő idegenek hihetetlenül komikusan néznek ki? Hát Tim Burtonnek! A sztárparádéval forgatott Támad a Mars! még ma is remekül működő szatíra. Kár, hogy a bemutatása idején nem sok nézőt érdekelt. 
 
3. Űrdongó (2018) 
 
A Transformers-franchise azután talált magára, hogy Michael Bay kiszállt belőle. Érdekes módon itt is Spielberg szellemisége segített: nem túlzás azt állítani, hogy az Űrdongó igazából egy jól titkolt E.T. - A földönkívüli remake, ami ráadásul tök jól sikerült. 
 
2. A LEGO kaland (2014) 
 
Hogyan lehet értékelhető filmet csinálni egy építőjátékból? A fantasztikusan túlpörgetett A LEGO kalandnak meglepő módon nemcsak jó humora és pazar tempója, hanem hatalmas szíve is volt, és még valamiféle mondanivalója is a játék és a kreativitás erejéről. A franchise-teremtő filmben egyszerűen minden szupi-szuper! 
 
1. A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka (2003) 
 
A vidámparki látványosságból lett hatalmas költségvetésű, látványos kalandfilm az év meglepetése volt annak idején, ami szupersztárrá avatta Johnny Deppet, és hatalmasat lendített Keira Knightley karrierjén. Nem mellesleg igazi örökzöld matinéfilm, amit akárhányszor élvezet újranézni, amikor ismétlik a tévében. A folytatásokról ez már nem mondható el. 
 
 
2019.09.23
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.