Emmy-díjak 2019 - A Trónok harca a legjobb drámasorozatként búcsúzott

Újabb év, újabb Emmy-díjátadó, ami egyúttal egy korszak végét is jelentette, búcsúzott ugyanis az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb sorozata, a Trónok harca, ám az est nagy nyertese mégsem az HBO fantasyje, hanem a Fleabag című brit komédia lett a maga négy díjával.
A legjobb drámai sorozatnak járó Emmy-szobrocskát idén is a Trónok harca nyerte el, így az HBO korszakos fantasyszériája méltóképpen búcsúzott a közönségtől, már ami a díjai számát illeti. Ezzel, valamint kiegészülve a Peter Dinklage-nek kiosztott legjobb mellékszereplőnek járó szobrocskával, és megspékelve még a kreatív Emmy-kkel, összesen 12 díjat sepert be a sorozat idén, mindent egybevéve pedig 59 Emmy-díjjal büszkélkedhetnek az alkotók. A drámasorozatok színészei közül Dinklage mellett Julia Garner (Ozark) diadalmaskodott mellékszereplői fronton, míg a főszereplők versenyében Billy Porter (Póz) és Jodie Comer (Megszállottak viadala) nyerte el a rangos tévés elismerést. 
 
A vígjátékok között a brit Fleabag című sorozatot választották a legjobbnak – a legjobb forgatókönyv és rendezés díja szintén ennek a sorozatnak jutott –, s az egyik női főszereplő, Phoebe Waller-Bridge ugyancsak nyert a kategóriájában, míg férfi fronton a Barry színészét, Bill Hader díjazták a legjobbnak járó szoborral. A mellékszereplőknél az Amazon The Marvelous Mrs. Maisel című szériája aratott: a nők közül Alex Borstein, a férfiaknál pedig Tony Shalhoub vihette haza az Emmy-szobrocskát. 
 
Az év egyik nagy durranása, az HBO Csernobil című szériája a minisorozatok versenyét nyerte meg, a RuPaul's Drag Race lett a legjobb reality, a tévéfilmek közül a Black Mirror: Bandersnatch című alkotást jutalmazták, míg a variety kategóriákban a Saturday Night Live, illetve a Last Week Tonight with John Oliver című műsorokat ítélte a legjobbnak a zsűri. A minisorozat/tévéfilm kategóriában Michelle Williams (Fosse/Verdon) és Jharrel Jerome (When They See Us), valamint a mellékszereplők közül Patricia Arquette (The Act) és Ben Whishaw (Very English Scandal) játéka is elismerést ért. 
 
A hoppon maradt színészek listája is impozáns: többek között Hugh Grant (A Very English Scandal), Benicio del Toro (Escape at Dannemor), Sam Rockwell (Fosse/Verdon), Amy Adams (Sharp Objects), Vera Farmiga (When They See Us), Stellan Skarsgård (Csernobil), Milo Ventimiglia (This Is Us), valamint a Trónok harca színészei, Nikolaj Coster-Waldau, Kit Harrington, Lena Headey, Emilia ClarkeGwendoline Christie, Sophie Turner és Maisie Williams is üres kézzel távozhattak a hosszúra nyúlt este után. 
 
A 34 díjat besöprő HBO idén kicsit ráerősített a 27 díjjal záró Netflixszel szemben – tavaly még fej-fej mellett haladtak –, mindebből azonban jól kiviláglik, hogy milyen erős a streamingszolgálatók fölénye, hiszen ezzel szemben a hagyományos kábeltévék már szinte sehol sincsenek a versenyben.
 
Az összes jelölt és díjazott listája itt olvasható.
 
 
2019.09.23
|


Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.