Vedd magad a diót!

Szedd magad a kertben, vagy az utcán is lehet olyan szerencséd, hogy találsz diófát, de Pest megyében, ebben a formában csak vásárlásra van lehetőség.
A Szobi Gyümölcsöskert pedig a Dunakanyarban található, így aztán kapásból összeköthető egy jó kis őszi kirándulással. A termény szeptember végétől október végéig lesz kapható itt, délelőtt 10-től este 6-ig. Az általuk kínált dió biominőségű, tehát érdemes megkóstolni. 
 
Mi a dió? 
 
A dió a diófafélék dió nemzetségébe tartozik. Fája, amely lombhullató, egylaki fa, magasra megnő (20-30 m), és 150 évig is elél, ha nem vágják ki idő előtt. A fiatalok törzse ezüstszürke, mely öregedéskor világosbarnává és barázdálttá válik. Levelei, melyek összedörzsölve kellemesen fanyar illatot árasztanak, 20-40 centire is megnőnek. Oválisak egyébként, bőrneműek és általában ép szélűek. Áprilisban és májusban virágzik, a fiatalabb fák eleinte csak porzósak, aztán pár éven át évente váltakozva porzósak és termősek. Szélbeporzással, azaz pollinációval történik a szaporodás. A termés pedig makktermés, csak épp diónak nevezzük. A csonthéjban található húsos magot esszük meg, melyben rengeteg, szervezetünkre jó hatású anyag található. 
 
Mit tud a dió? 
 
A dióbél optimális szinten tartja a vérnyomásunkat, természetesen csak akkor, ha csipegetünk belőle rendszeresen. A lottón is nehéz nyerni, ha nem töltöd ki a szelvényt, és adod le. Csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A dióolaj bőrnyugtató hatású, a dió leveléből készült főzet pedig gyulladt felületek borogatására jó, valamint gyomorhurut kezelésére is. A diókopács, azaz a zöld burok is alkalmas gyógyászati célokra. 
 
A diófa kedvelt alapanyag a bútorkészítésben is, csodaszép, kellemes középbarna árnyalata van. A szíjácsból, mely a fatörzs külső rétege, nem készül berendezés, csak a beljebb található gesztből, mely a fa elhalt része. Könnyen megmunkálható, gőzölve jól hajlítható. Csavarozható, ragasztható, meg minden – ebből a szempontból is tökély. De a legjobb az élő fa alá leülni és diót törögetve beszélgetni hajnalig. 
 
Mi készülhet dióból? 
 
Rengeteg minden, de leginkább sütemény. Aranygaluska, somlói, zserbó, baklava, hókifli, Gundel palacsinta. Például, de lehet panírba keverni a rántott camembert esetén, vagy salátára szórni, önmagában mézzel tolni, vagy müzlibe lapátolni. Diókrémleves, olyan is van. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
A pucolt diót zacskóba téve a hűtőben tartsd, a héjas változatot pedig textil szatyorban, hűvös helyen, hogy ne avasodjon meg. 
 
Szálka Saci
2019.09.24
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.