135 éve nyílt meg a Magyar Állami Operaház

Budapest fejlődésének, növekedésének következtében a 19. században elérkezett az a pont, amikor a városvezetés felismerte, hogy a Nemzeti Színház mellett egy operaházat is igényel a kulturált fővárosi lakosság. 1884-ben, szeptember 27-én meg is nyíltak a kapui.
Az ötlet 
 
Lónyay Menyhért, akkori miniszterelnök felkérésére Orczy Bódog, a Nemzeti Színház aktuális igazgatója javaslatot tett az Operaház megépítésére 1872-ben, majd egy esztendőre rá a belügyminiszter pályázatot írt ki az épület megtervezésére. Ybl Miklós nyerte meg a versenyt barokk elemekkel fűszerezett neoreneszánsz stílusú tervével, melyet többször átdolgoztak úgy, hogy minden változat pozitív részlete benne legyen. Az építkezés 1875-ben kezdődött, tehát kilenc évig tartott, de a végeredmény sem egy akármilyen kioszk lett, hanem egy gazdagon díszített, harmonikusan kialakított, klasszikus és méretes színházépület. 
 

A kivitel 
 
Az alkotás létrehozásában számos nagy művészünk részt vett. Stróbl Alajos szobrász kezének és tudásának köszönhetjük Liszt Ferenc és Erkel Ferenc ülőszobrait a főhomlokzatnál, a kocsifelhajtó két oldalán. A tetőteraszon tizenhat híres operaszerző szobra áll négy múzsával megjelenítve, melyeket Marchenke Vilmos készített. A belső terek kialakítása is nagy műgonddal tervezett, a festményeket Székely Bertalannak, Than Mórnak, Lotz Károlynak köszönhetjük. 
 
Iparosok is hozzátették szakmai tudásukat, kőművesek, ácsok, asztalosok készítették el a kiváltókat, a pilléreket. A páholyok oszlopait öntöttvaskészítő-műhely alkotta meg, de gondoskodtak a színpadgépezet kivitelezéséről, valamint tűzbiztos ajtók és vasfüggöny beépítéséről is. Az épület annak idején nagyon korszerűen lett kialakítva. Többek között a nézőtéren szellőzőberendezés működött, gőzzel és kályhákkal fűtöttek, megépítették a gázvezeték-hálózatot, de megjelent az elektromos világítás is, így idővel csak utóbbira tértek át. 
 

A tartalom 
 
Erkel Ferenc Bánk Bán, majd Hunyadi László című operájának nyitányai és Wagner Lohengrinjének első felvonása volt a nyitóelőadás programja. Az eseményen I. Ferenc József is megjelent, a zenekart Erkel Ferenc – a főzeneigazgató – vezényelte, kivéve az utolsó darabot, melyet Erkel Sándor, Erkel negyedik fia, karmester és zeneszerző. Jelenleg Ókovács Szilveszter az igazgató, mandátuma 2023. február 15-ig tart.  
 
Az Operaház számokban: 
 
beépített alapterület: 5383,2 nm 
 
leghosszabb része: 113,22 m 
 
legszélesebb része: 59,06 m 
 
az épület legmagasabb pontja: 50,69 m 
 
a színpad területe: 634,55 nm 
 
a színpadtér legmagasabb pontja: 48,4 m
 
 
Sas Léna
2019.09.24
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.