Szív küldi szívnek szívesen - A szív világnapja

Minden évben szeptember utolsó vasárnapján a szívünk van a középpontban. Idén ez szeptember 29-re esik, melyet 2000 óta tartanak hivatalosan számon.
Okok és okozatok 
 
A világnap eredete egészen a 20. század közepéig nyúlik vissza. 1946-ban alapították meg hozzáértők a Nemzetközi Kardiológiai Társaságot, melynek tagjaiból alakult meg 1998-ban a Szív Világszövetség, azaz World Heart Federation. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány is csatlakozott a kezdeményezéshez. A századforduló óta minden utolsó szeptemberi hétvégén igyekeznek felhívni a figyelmünket arra, hogy miképp előzhetjük meg a szív- és érrendszeri betegségeket, és mit tehetünk, ha már baj van. A számok tükrében eléggé nagy problémáról van szó, hiszen ilyen eredetű betegségben többen halnak meg egy évben, mint balesetben és egyéb betegségekben együtt. 
 

A WHF célja, hogy a Föld minden lakójának, de különösen a gazdaságilag rosszabb helyzetben lévő országok népeinek segítsen a hosszabb és egészségesebb élet megélésében. Megelőzni és kontrollálni igyekszik a szívbetegségek kialakulását és a stroke-ot. 
 
Veszélyes jelek 
 
Ha hirtelen heves mellkasi fájdalmat érzékelünk, azonnal forduljunk orvoshoz. Ne beszéljük le magunkat azzal, hogy ez biztos csak semmiség, mert ha nem, akkor utólag már nem tehetünk túl sokat. Hazánkban nem jellemző, hogy kapásból orvosi segítséget kérünk, pedig a várakozással a szívizom elhalásának veszélye sokkal nagyobb. 
 
Mit tehetünk megelőzésképp? 
 
Talán ne is megelőzzünk, hanem éljünk tudatosan! Kevesebb sóval, több mocorgással, igyunk elég vizet, de ebben sem kell átesni a ló másik oldalára. Cukrozzunk óvatosan, viszont csipegessünk magvakat, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt. És dolgozzuk fel traumáinkat akár segítséggel, mert a nem rendbe tett érzéseink is rombolók tudnak lenni. 
 
Pesti Est-tipp: 
 

A kurkuma, a fahéj, a gránátalma és a fokhagyma a szíved barátai, fogyaszd őket reggel, este, mikor melyiket kívánod meg. A fehér fagyöngy és a gyömbértea is erősíti ezt a nagyon fontos szervedet.  
 
Sas Léna
2019.09.24
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.