Így készült a Joker

Amikor megnyerte Velencében az Arany Oroszlánt, a fél világ tátott szájjal nézett. De mit tud ez a képregényfilm, amit a többi nem? Belestünk picit a kulisszái mögé.
10. Todd Phillips rendező ötlete volt, hogy egy többi filmtől markánsan eltérő, azokhoz nem kapcsolódó, önálló Joker eredettörténetet hozzon létre, de nagyon nehéz volt rávennie a Warnert, hogy támogassák a tervét. Végül azért mondtak neki igent, mert megígérte, hogy alacsonyan tartja a költségvetést. Mivel többször dolgoztak már vele, tudták, hogy állni fogja a szavát. 
 
9. Joaquin Phoenixet már többször környékezték meg képregényfilmekkel (pl. Doctor Strange), de korábban mindig nemet mondott. Ezúttal imádta a forgatókönyvet, és tetszett neki, hogy Todd Phillips rendezővel amolyan free jazz módban kísérletezheti ki együtt a karaktert. 
 
8. Joaquin Phoenix eleinte kövéren képzelte el Arthur karakterét, de Todd Phillips rendező úgy érezte, a figurához jobban illik az extrém soványság. Phoenix végül beleegyezett, és lefogyott, de ennek az volt az ára, hogy szó sem lehetett utóforgatásról, mert ezt a vékony állapotot nem tarthatta fenn sokáig. A hibákat így már nem lehetett korrigálni. 
 
7. Phoenix időnként nagyon bestresszelt a forgatáson, és ilyenkor szó nélkül kiment a setből, amikor leállt a kamera. Az épp vele játszó színész sokszor azt hitte, ő hibázott, de egy idő után rájöttek, hogy a sztár csak így engedi ki a gőzt. Egyedül olyankor nem ment ki, amikor Robert De Niróval közös jelenete volt, ugyanis nagyon tiszteli a színészt. 
 
6. A sztár Joker nevetésének kidolgozásához egy valódi betegséget, a kényszeres nevetést vette alapul. Fontos volt számára, hogy ugyan Arthur nyilvánvalóan elmebeteg legyen, a betegsége azonban ne legyen könnyen beazonosítható. 
 
5. Joker bohócos sminkje nagyon hasonlít ahhoz, amit a sorozatgyilkos John Wayne Gacy viselt, amikor bohócnak öltözve gyerekeket szórakoztatott a zsúrokon. 
 
4. A cselekményt azért helyezték 1981-be, hogy ezzel is erősen elválasszák a mostanában futó DC filmektől, és jelezzék, hogy ez egy fősodortól független, önálló történet. 
 
3. Leginkább az alábbi filmek inspirálták a Jokert: A komédia királya, Taxisofőr, A Hálózat, Serpico, A nevető ember
 
2. A film sikere miatt a DC egy külön részleget (DC Black Label) hoz létre, ami önálló, az univerzumépítéshez nem kapcsolódó, elsősorban felnőtt korosztályt megcélzó képregényfilmeket készít. 
 
1. Bár a siker (elemzők 125 millió dolláros első hétvégét várnak csak Amerikában) miatt adná magát a folytatás, Todd Phillips szerint ez csak egyetlen film, és ez annyiban is marad. Joaquin Phoenix pedig nem lesz a Robert Pattinson alakította Batman ellenfele a következő denevéremberes filmben. 
2019.09.30
|
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.