„Szederbokornak de szúr a szára…”

Énekli Gryllus Vilmos is, s még azt is, hogy „ezernyi tüske vigyáz reája”. Valóban szúrós a bokor, fás a szára, de minket nem érdekel, mert a gyümölcse miatt akár össze is karmolhat. Végül a művész úr is közli, hogy ennek ellenére színültig tölti a vedret, mert imádja a szedret.

Kapcsolódó cikkek

Szedereredet 
 
A rózsafélék családjának Rosoideae alcsaládjába tartozik. Egyes vidékeken itthon fekete málnának is hívják, melyre valóban hasonlít formáját tekintve. Íze egészen más. Olykor összekeverik a fekete eperfával, amihez semmi köze nincs. A szeder az bokor, a faeper, az a fán nő és annak is teljesen más az íze. A szeder savanykás, a málna édes, a faeper diszkréten az. Nevezik még szederjének, szedernyének is. A szederjes jelző is a nevéből ered és vöröses duzzanatokat szoktunk így jellemezni. 
 
Őshonos a világ északi részén, azaz Európában, Észak-Amerikában, Észak-Afrikában is. Szereti a félárnyékos helyet, világosabb erdőkben, azok szélén található meg leginkább. Virágára a keresetlen szépség a legjobb jelző, szára nem annyira barátságos: horgos tüskék akadályozzák a terméshez való könnyed, felelőtlen hozzáférést. Meg kell érte dolgozni. Egyébként kúszónövény, akár három méter magasra is megnő. Természetesen már nemesített fajtáit is ismerjük, amelyek közül több szára már tüskementes. Az első hibridek az Egyesült Államokban hajtottak ki az 1930-as években. 
 

Miért szeretjük? 
 
Mert vadon nő, és lehet szabadon szedni, nem kell érte büntetést fizetni. Mert egyik része sem mérgező, mert több mint kétezer fajtája van – oké, ez utóbbi talán mégsem annyira lényeges a mi szemszögünkből. A fontos az, hogy finom, hogy egészséges, és hogy még a piacon is kapható, ha valaki nem jut el vederrel szedni. A benne található csersavaknak köszönhetően érösszehúzó hatású, gyógynövényként is alkalmazzák egyes fajtáit. Baktériumölő, nagyon jó antioxidáns, azaz lassítja az öregedést is. Gyulladáscsökkentő, növeli a kollagénszintet. K-vitamin tartalmának köszönhetően részt vesz a véralvadás szabályozásában, és erősíti az immunrendszert. Van még benne A- és C-vitamin, vas, mangán, foszfor. 
 

Nyersen és főzve 
 
Kiváló étek a bokorról csemegézve, de csodákat is lehet belőle alkotni. A szederkrémleves fantasztikus, csak szűrd le vagy passzírozd át, mert a nélkül szöszös-magos marad a leves és valószínűleg zavarni fog. Sütikbe, dzsemnek, smoothie-nak szuper, de sült hús mellé vagy müzlibe sem rossz ötlet pakolni. Pezsgőkoktélt és limonádét is megbolondíthatsz vele. 
 

Pesti Est-tipp: 
 
Csak az érett szedret szedd le, mert nem utótermő fajta. Fagyaszthatod is, télen előszedve finom meglepetéseket készíthetsz belőle. 
Szálka Saci
2019.10.01
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.