Hamlet, asszony a neved!

A Férjem védelmében (The Good Wife) és Diane védelmében (The Good Fight) című sorozatokból ismert angol színésznő, Cush Jumbo alakítja majd Hamletet a londoni Young Vic színház jövőre bemutatott előadásában.
A Greg Hersov rendezésében készülő Hamlet, Shakespeare hatalomról, politikáról és vágyakról szóló drámájának mai átirata, ám maga a tény, hogy női színésznők alakítják a dán királyfit egyáltalán nem új keletű. A 18. században Charlotte Charke színésznő például több férfiszerepet is megformált, köztük Hamletét is. Sarah Bernhardt 1899-ben színpadon, majd 1900-ban filmen is eljátszotta a szerepet, csakúgy, mint a dán Asta Nielsen egy nagy sikerű 1920-as német némafilmben.
Az elmúlt években számos esetben alakította színésznő Hamlet szerepét, köztük Maxine Peake 2014-ben a manchesteri Royal Exchange színházban, Michelle Terry 2018-ban a londoni Globe-ban és Tessa Parr idén a leedsi Playhouse-ban.  
Cush Jumbo szintén nem először fog férfi szerepet játszani, 2012-es Marcus Antonius alakítását a kizárólag női színészek szereplésével bemutatott Julius Caesarban Laurence Olivier-díjra is jelölték. 
 
(Forrás: Guardian) 
2019.10.04
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.