Ragyogj! – Divat és Csillogás

Budapest, Kiscelli Múzeum, 2019. október 11. - 2020. március 15.
A divat az emberi kommunikáció alapvető eszköze, az öltözködés egyik mozgatórugója önmagunk megkülönböztetésének igénye – ezt a célt szolgálja minden, ami csillog. Erzsébet királyné esküvői ruhájának uszálya, Medveczky Ilona fellépőruhája vagy a USE designer darabjai mind csillognak és mind mást jelentenek.
A Kiscelli Múzeum Templomterében nyílt nagyszabású kiállítás a csillogó öltözékek kultúrtörténetébe avatja be a látogatót, a bemutatott 18-21. századi, különféle alkalmakon viselt öltözékek a társadalmi és életmódbeli változásokat is tükrözik. 
 
A látványos kiállításon megtudhatjuk például, hogy a harmincas években az estélyi öltözék nem nélkülözhette a csillogást: a flitterek nagyobbak, a díszítések erőteljesebbek és feltűnőbbek lettek, mint korábban. Vagy hogy a gazdasági világválság után kényszerből elterjedtek a bizsuk, a műanyag kiegészítők és a strasszok. A kiállítás gerincét a Kiscelli Múzeum textilgyűjteménye adja, ami a klasszikus darabok mellett sok kivételes kortárs darabbal is büszkélkedhet. Ennek köszönhetően minden témánál felbukkannak a mai magyar tervezők alkotásai: Abodi, Artista, Camou, Je suis belle, Konsánszky Dóra, Tóth Bori és USE Unused ruhák is láthatók. 
 
2019.10.07
|
(14 kép)


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.