Szelídgesztenye vs. vadgesztenye

Több szempontból érdemes most a gesztenyére odafigyelni. A vad magjai mostanában koppannak a fejünkön, illetve a járdán, hogy aztán hazaszállítva gesztenyefigurákat készítsünk belőlük. A szelíd pedig finom étkek alapanyaga, a sült gesztenye illata és íze az őszi, hűvösebb estéket is idézi.
Kezdjük a szelíddel! 
 

Nem azért, mert jobb, mint a vad, hanem mert annyira finom, hogy először ezt kell górcső alá venni. (Amúgy meg hívják jó vagy édes gesztenyének is.) A bükkfafélék családjába tartozik, hatalmasra is megnőhet. Elérheti a 30 métert, azaz a tízemeletesek tetejét. Díszfaként is helytáll. Bőrre emlékeztető felületű, keskeny levelei vannak, melyek lándzsa alakúak és szúrósan fogazottak. Egyivarú, egylaki növény. Fényes barna makktermése van, melynek zöld a kupacsa és tövises. Nem igazán allergén – ma már ez is fontos információ. Látványos felfelé ágazó barkavirágzata van, csúcsán sárga porzók virítanak – összességében egészen más, mint a nem rokon vadgesztenyének. 
 
Isteni mézet lehet készíteni belőlük, valamint egyéb ínycsiklandó csodákat. Az említett sült gesztenye sokak kedvence karácsonyi vásárok idején, de a gesztenyekrémleves sem rossz dolog, sőt! Mindenki ismeri gyerekkora óta a gesztenyepürét is, ami már fagyasztva is kapható, de kis lyukú krumplinyomóval, vagy akár fokhagymanyomóval is elővarázsolható belőle az ismert desszert némi tejszínhabbal megfejelve. Héja nélkül kandírozni szokás még, püréje mártások és sütik összetevője. 
 

A szelídgesztenye Délkelet-Európából származik, valószínűleg a rómaiak terjesztették el, amerre csak jártak. Alapvetően a meleget szereti, nálunk a Börzsönyben, a Naszály vidékén és az Alpokalján található leginkább, de a Kőszegi- és a Soproni-hegység is otthona. Fája jól hajlítható bútorfa, tehát jó alapanyag. Rugalmas, tartós, szép rajzolatú.  
 
Folytassuk a vaddal! 
 

A vadgesztenye meglepő módon a szappanfavirágúak rendjébe, azon belül a szappanfafélék családba tartozik, tehát egyáltalán semmilyen rokonságban nem áll a szelídnek nevezett változattal. Szinte bárhol találkozhatunk vele Magyarországon, és Európa egyéb országaiban is. Ugyanakkor sokkal több faja él Észak-Amerikában. 
 
Közkedvelt díszfa, szinte minden parkban jelen van. Ujjasan összetett, hosszúnyelű levelei vannak, melyek tojásdad alakúak és fűrészes a szélük. Ugye te is fel tudod idézni? A levélkék válla, merthogy az is van nekik, elkeskenyedik. Virágaik felfelé álló, közelről csodaszép bugákban állnak össze. Illatuk fantasztikus. Termése hasonló, mint a fent tárgyalt, valóban gesztenyeféléké. A tok nem annyira tüskés, a mag pedig egy golyóbis állandó, divatfüggetlen köldökfolttal. 
 

A közönséges vadgesztenye gyógyászati célokra is alkalmas. Hajszálérkeringési rendellenesség esetén jó lehet egyéb gyógynövényekkel. Régebben leveléből főztek teát is, mely csökkentette a köhögést. Még a lovakat is kigyógyította a légúti kórból, ezért hívták lógesztenyének is. De ezt ne próbáljuk ki magunkon, hiába szeretnénk megtáltosodni és kijönni a náthából, mert ma már tudjuk, hogy ha kicsit többet fogyasztunk, mint kellene, az mérgezéssel járhat! 
 
Sajnos a közelmúltban ez a fafajta is felkerült a Természetvédelmi Világszövetség vörös listájára, ami annyit tesz, hogy veszélyben van a fennmaradása, pedig az állatok egyik csemegéje is a fa termése, valamint számos egyed élőhelye is. Ki a bűnös? A vadgesztenyelevél-aknázómolyok, melyek valószínűleg Észak-Amerikából származnak, ahonnan a fa is. Permetezés helyett oltással lehet védekezni ellene, így a környezetnek sem ártunk, és eredményesebben segítünk a fán. 
 
Pesti Est-tipp: 
 

Süss otthon szelídgesztenyét! Áztasd be a gesztenyéket hideg vízbe egy órára, vágd be keresztirányba a gömbölyű felüket, és sütőpapírral bélelt tepsiben süsd őket 200 °C fokon kb. 30 percig. Ha kész vannak, 10 perce bugyoláld be őket konyharuhába, és utána lehet csemegézni! 
 
Sas Léna
2019.10.08
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.