56 falun - Az '56-os forradalom ünnepe

Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen), Szentendre, 2019. október 23. 09:00
Az 1956-os forradalom és szabadságharc a budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött október 23-án...
A sztálinista terror elleni forradalom és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharc végül 1990-ben lett a forradalom kezdőnapjával a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban megelevenednek az ’50-es évek falusi mindennapjai, valamint a drámai események hatásai.
 
Valós eseményeken alapuló történelmi játék részesei lehetnek az érdeklődők, korhű ruhákba öltözött színészek jelenítik meg az élelmiszer- és ruhagyűjtést vidéken, a mosonmagyaróvári eseményeket és a kitelepítések időszakát. Bányász- és munkásdalok szólnak, fekete-fehér filmhíradó számol be a forradalom eseményeiről. Megkóstolhatjuk az ötvenes évek takarékos konyhájának ízeit, és kipróbálhatjuk, milyen lehetett gyereknek lenni ezekben az években; gombfocibajnokság, fejkendővarrás, svájcisapka- és rongybabakészítés. Egyes portákon az adott falu történetéhez kapcsolódnak a jelenetek, így a látogatók átélhetik, mit érzékelt a vidék lakossága az 1956-os forradalom eseményeiből.

A múzeumba és a rendezvény programjaira a nemzeti ünnepre való tekintettel mindenki számára ingyenes a belépés.
Ajánlott korosztály: 6+


2019.10.11
|


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
30
K
1
Sze
2
Cs
3
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.