Az ajtót mi zárjuk magunkra

Karakteresen szólal meg Peter Weiss Marat/Sade-ja az Ódry Színpadon Kovács D. Dániel rendezésében, ehhez a markáns befogadásélményhez pedig jelentősen hozzájárul Horváth Jenny abszurd és a realizmus határán igencsak izgalmasan billegő díszlet- és jelmezvilága.
A darab eredeti, páratlanul hosszú címe már önmagában tökéletesen összefoglalja a dráma szüzséjét: Jean-Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják De Sade úr betanításában. Egy elmegyógyintézetben vagyunk hát, amely voltaképpen tökéletesen leképezi az aktuális társadalom állapotát: a betegek éppoly elnyomottak, akárcsak a hangjukon megszólaló munkásosztály. 
 
A történet, avagy az elvetélt társadalmi gerjedelem ezúttal valóságos rácsok közé szorul, a belső tér pedig éppolyan kusza ötvözet, mint amilyen szétzilált a betegek elméje. Egyszerre találjuk magunkat ugyanis zeneszobában és tornateremben, ám bárhol is járunk éppen, egy bizonyos: itt semmit sem arra használnak, amire kellene – az embereket sem, egyébiránt. A zsámoly hol vérrel teli kád, amely lassacskán koporsóvá válik, hol egyszerű kerti pad, a mániákusan felsorakoztatott zongorák pedig hol dallamos játékszerek, hol a düh és a kétségbeesés egyetlen megmarad kifejezőeszközei.
 
Megszólaltatásuk minden esetben téttel bír, sőt mondhatnánk azt is, hogy ez a színjáték is élet-halál küzdelem, a látvány pedig maga a hangos, masszív tehetetlenség. Ehhez a feszültséghez a fénytechnika is hozzájárul, ahogyan igencsak jelentőségteljes az a pillanat is, amikor Henry Fuseli A szentivánéji álom című sorozatának egy háttérben kifeszített darabját (grafikus: Szöllősi Géza) felváltja a fekete posztó. 
 
Látszólagos, pasztell nyugalom, illetve a túl sokáig elfojtott belső feszültség és elnyomás ütközik hát össze ebben a térben, és bár a gondosnak tetsző orvosok vissza-visszaterelik az indulatokat a megfelelő mederbe, a valóság szemtelenül felüti a fejét újra és újra.
Dézsi Fruzsina
2019.10.14
|
(10 kép)


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.