Bazsalikom – német bors, királyfű

Király, az biztos. Gyógy- és dísznövény, valamint fantasztikus fűszer – de nem csípős, mint a bors, és az ára sem borsos, főleg, ha magad termeszted. Hívják még buszujoknak és kerti bazsalikumnak.
Miért király? 
 
A görög basileus szó magyarul királyt jelent, és egyesek szerint valahogy úgy kapcsolódik ehhez a neve, hogy az ókoriak királyi növényként tekintettek rá, ugyanis a királlyá szentelő olajba is tettek kicsit belőle. Mások szerint viszont a baziliszkuszhoz kapcsolható nevének eredete, amely egyébként kis királyt jelent szintén görögül. Ez a valóságban is létező gyíkféle, de a mendemonda egy mesebeli lényről beszél így, amely a kakas, a sárkány és a gyík keveréke. Akik hittek eme szörnyszülött létezésében, azok szerint a bazsalikom kiváló ellenszer volt, ugyanis el tudta űzni a gonoszt. Krétán ugyanígy gondolkodtak, nem most, hanem régen! De Afrika valamelyik részén meg úgy vélték, hogy a skorpió csípése ellen tökéletes. Mindenképpen előnyös tulajdonságaira figyeltek fel tehát. 
 
Honnan érkezett ide? 
 
Messziről. Indából terjedt el a világban, ott őshonos. Jellegzetes ízű és illatú növény, mágikus tulajdonságokkal is felruházhatták, és persze az egyiptomiak halottkultuszaikban is alkalmazták, erről ötezer éves leletek tanúskodnak bazsalikomkoszorú formájában. Ma már Afrikában, Ázsiában és Amerikában is él, na meg persze itt a környéken. Nálunk a dél-európai változatot termesztik, amelynek nagyobb a levele, valamint az afrikait, amely kámfort is tartalmaz. 
 
Hogyan néz ki? 
 
Jól. Az egyéves növény szára négyszögletes, hossza és levelének alakja változó, kissé szőrös. Sok-sok oldalhajtással rendelkezik. Levelei csipkések vagy bevagdaltak. A gyökere karószerű, melyről több oldalgyökér ágazik szét. Laza álfüzér virágzata van, a szirmok fehérek vagy lilák. 
 
Mibe való? 
 
Nagyon jó barátságban van a paradicsommal. Frissen, szárítva is keverhető a nyers vagy a főzött zöldséggel. Szuper jól kiemelik egymás előnyös tulajdonságait. Fokozzák az ízt, lágyítják az illatot. Húsokkal is jó összehozni, velük is jól kijön, különlegessé teszi őket. Tésztára is jó ötlet szórni vagy hinteni, ugyanis ad egy plusz ízt a pasztának, de természetesen salátára is bátran tegyünk friss leveléből. Levesekbe, babételekbe is rakható, ott is kifejti jótékony ízhatását. A pestó pedig alapmű! 
 
Mire jó még? 
 
Például arra, ha nincs étvágyad. Tőle megjön. Evés közben. De ne aggódj, mert az emésztést is segíti. Teaként szél- és vizelethajtó, csillapítja a köhögést és a gyulladást. Ez a főzet borogatásra is használható sérülések esetén. Immunrendszer-erősítő, idegnyugtató. 
 
Pest Est-tipp: 
 
Nevelj magad bazsalikomot, és többféle módon használhatod. Már az illata is üdítő hatású lesz, de leveleivel fűszerezheted ételed és életed. Meleg vagy félárnyékos helyen szeret élni, cserépben vagy erkélyen tartható ládában. 
 
 
Szálka Saci
2019.10.15
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.