Petőfi választásai új köntösben

A Petőfi Irodalmi Múzeum megújította „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” – Petőfi választásai című állandó kiállítását. A 2011-ben az Év Kiállítása díjával kitüntetett kétnyelvű tárlat célja a Petőfi-életművel való ismerkedés mellett a múzeum alapgyűjteményeinek a bemutatása, és a legújabb tudományos eredmények népszerűsítése.
Az elmúlt nyolc évben több mint félmillió látogatót fogadott a kiállítás, és több mint 3800 múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak a tereiben, amelyekben idén az eredeti koncepciót megtartva új multimédiás pontokat alakítottak ki. A tárlaton Petőfi származásának, rokonságának adataival ismerkedhet a látogató, arcot, alakot kap a Pilvax nemzedéke, a márciusi ifjak, sőt, a Petőfi-fordítástengert is bebarangolhatja az érdeklődő. 
 
Petőfi Sándor jóval többet jelent, mint egy valaha élt költő: a költészet megtestesülésének számít. Bár műveinek ismerete manapság visszaszorult, az alakja köré fonódó legendák szinte önálló életet élnek, ami nem is csoda, hiszen Petőfi már költői indulásától kezdve mitizálta életrajza bizonyos elemeit. Portréi, allegorikus ábrázolásai nyomán ikonná merevedett, különböző előjelű politikai ideológiák képviselői számára lett felülbírálhatatlan hivatkozási pont. 
 
A PIM kiállítása arra tesz kísérletet, hogy a kultuszt félretéve, ugyanakkor annak ismeretében mutassa be a rövid, de zsúfolt életút nyitottságát, választási lehetőségeinek dilemmáit, és az utóélet formálta, leegyszerűsített személyiség helyett bonyolult emberi, költői szerepeit vázolja fel. A kiállítás azt a folyamatot mutatja be, melynek során a Petrovics Sándor nevű gyermekből az lett, akit egy szóval jellemezhetünk: PETŐFI. A kiállítás új pontja Szendrey Júlia emberi alakjának és írói életművének bemutatása – a tárlat utolsó terme október 16-án nyílt meg a nagyközönség előtt. 
 
2019.10.17
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.