Idén is a közönség szavazatai döntenek az Arany Medál-díjról

Idén decemberben hirdetik ki a 11. Arany Medál-díj nyerteseit. A hat kategóriában, kizárólag a közönség szavazatai alapján odaítélt kulturális elismerést olyan színművészek, rendezők és írók vehetik át, akik az idei évben közreműködtek hazai film vagy színdarab létrejöttében, önálló kötetet publikáltak.
A voksokat az alábbi kategóriákban lehet leadni: az év írója, az év színésze, az év színésznője, az év rendezője, illetve szavazhatunk a legígéretesebb fiatal tehetség díjára, valamint hogy ki kapja az életműdíjat. A szavazatok név és kategória megjelölésével november 20-ig adhatók le az aranymedaldij@gmail.com e-mail címen, valamint a Bethlen Téri Színházban.  
 
Az Arany Medál-díj többek között azért unikális elismerés, mert nincsen előzetes jelöltlistája, nincsen kuratóriuma vagy zsűrije – az összes olyan díjra érdemesnek ítélt színészre, íróra és rendezőre lehet szavazni, aki az idei naptári évben művészi produktumot hozott létre.  
 
A szavazók között értékes könyvnyereményeket sorsolnak ki a Helikon és Európa könyvkiadók jóvoltából, a két kiadó őszi újdonságaiból. A díjakat decemberben, az Arany Medál-gálán állandó háziasszonya, Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser moderálásával osztják ki.  
 
Az Arany Medál-díj az utóbbi tizenegy évben sikerrel működik, az elmúlt évek folyamán tízezer-százezer szavazat alapján kerültek ki a díjazott. A szervezők idén is remélik, hogy a szavazói érdeklődés 2019-ben sem hagy alább, hanem esetleg még több szavazót üdvözölhetnek az Arany Medál-díj felfelé ívelő történetében.  
 
A 2018-as év elismertje Darvasi László író, Rudolf Péter, Ónodi Eszter, Herr Szilvia és Csernus Mariann színművészek, valamint Herendi Gábor filmrendező volt. Az utóbbi kilenc évben mások mellett Arany Medál-díjban részesültek Nádas Péter, Dragomán György, Száraz Miklós György, Vámos Miklós és Háy János írók, Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Básti Juli, Halász Judit, Kulka János, Osváth Judit, Schneider Zoltán, Huszárik Kata és Martinovics Dorina színművészek, valamint Enyedi Ildikó, Szász János, Till Attila és Zomborácz Virág filmrendezők.  
 
A díj non-profit kezdeményezés, pénzjutalommal nem jár. Alapítója, Mészáros Márton kulturális újságíró és szerkesztő, számtalan lap szerzője.  
2019.10.17
|


Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.