Kedvenc helyek

A szex vajon mi? legnagyobb misztériumai

A magyar popszakma nem vádolható azzal, hogy a 90-es években ne folytatott volna sztenderd állóháborút a szürkeállomány ellen. A nehézfegyverzetet azonban csak az évtized legvégén vetette be: a Szex vajon mi? című sláger igazi muzikális lengőteke volt, mely maradéktalanul letarolta az agysejteket.
A magyar lakosság immár kerek 20 éve sikertelenül próbál megküzdeni a Pain-szerzemény okozta traumával, ezért úgy döntöttünk, ötvözzük a műelemzés és a pszichoterápia eszközeit. Következzen tehát a szerzemény kapcsán öt „misztikus” jelenség és lehetséges magyarázataik (már, ha létezik ilyen). 
 
5. „A” vérfagyasztó kacaj 
 
Egyesek szerint a kor a popzenei felhozatalában a szerzemény elején hallható hahota már önmagában megért volna egy VIVA Comet-díjat, minket azonban ma is erős fejvakarásra késztet. Egy romantikus(nak szánt) dal esetében barátok közt is unortodox dolog egy olyan röhögéssel indítani, amihez hasonlót a Defekt Duó váltana ki testvérszülők atomreaktor mellett felcseperedett gyermekéből. 
 

4. Pain esete az intonációval 
 
Kristálytisztán fel tudjuk idézni a momentumot: mikor először hallottuk az ominózus dalt, körülbelül a 2. perc közepén realizálódott bennünk, hogy Pain valójában nem kirgizül szövegel. Csupán a Kodály-módszer elleni ádáz küzdelem jegyében megtanult belégzés közben rappelni. Ennek eredményeként pedig hasonlóan hangsúlyoz, mint a Twin Peaks táncoló törpéje. 
 
3. A szex mint a világ legnagyobb rejtélye 
 
Az összes általános iskolai biológiaóra ellógása sem indokolná, hogy valaki úgy értekezzen a szexről, mintha az titokzatosabb dolog lenne, mint a Stonehenge vagy Indiana Jones frigyládája. Vagy ha Pain valóban így tekintett rá, egész biztosan nem szerettünk volna a helyében lenni. 
 

2. „De jó, csak hass dzsúz, jól esik, mikor nem az élet nyúz, hanem egy lány nyúz” 
 
Ez a sor még Ámokfutók-dalszövegeken edződött pszichikai védőpajzsunkon is lyukat ütött anno, és napokon át csak kesztyűsbáb segítségével tudtunk kommunikálni. A kérdés két évtizeden keresztül várt megválaszolásra: „mire gondolt a költő?” Mert az még a művész úr Terry Gilliam-i világában is bizarr lett volna, ha a romantikus mámortól vezérelve megszólít egy pohár gránátalmalevet. Azóta gondos kutatómunkát követően kiderítettük, hogy a „dzsúz” egy korabeli füves szlenget takar. Ennek fényében Bob Dylan már készítheti továbbadásra irodalmi Nobel-díját. 
 

1. „Óláli, és én látom ezt, de mi marad különben?” 
 
A gondviselésnek köszönhetően a Szex vajon mi? sosem ütötte meg fülünket autóvezetés közben, ennél a sornál ugyanis garantáltan belehajtottunk volna a legközelebbi repcemezőbe. A totális tanácstalanság csak akkor ért véget, amikor tüzetesebben beleástuk magunkat Tupac Shakur munkásságába. Pain karrierje kezdetén ugyanis a nagyon szegény ember 2Pac-jaként próbált érvényesülni, így jó öltetnek tartotta a „All I need in this life of sin, is me and my girlfriend” sor kvázi magyarítását, és senki nem volt a környezetében, aki lebeszélte volna őt erről. 
 

 
 
 
kirsch
2019.10.25
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.