„Egy idős nőnek a társadalom azt sulykolja, hogy ő már nem lehet szép” - Safy Nebbou

A Pesti Est exkluzív interjúja videóval!
Claire-t (Juliette Binoche) a magánytól való félelme vezérli arra, hogy hamis Facebook-profilt hozzon létre, egy gyönyörű fiatal lány fotójával, és online az ötvenéves nő beleszeret egy nála sokkal fiatalabb férfiba. A Szerelemre kattintva rendezője a Titanic Filmfesztivál vendégeként járt Budapesten, ott beszélgettünk vele.

51 éves.

 

Leghíresebb filmjei A zsiráf nyaka és a Sötét szándék.

 

Camille Laurens regényéből adaptálta a Szerelemre kattintvát.

Véletlenül bukkant rá a film alapjául szolgáló regényre, vagy tudatosan keresett alapanyagot a virtuális személyazonosság problémáinak feltérképezéséhez? 
 
Nem kerestem könyvet a témához, de az előző filmem, a Dans les forêts de Sibérie (A szibériai erdőkben) az eltávolodásról és az elvonulásról szól, ezért akartam most egy olyan filmet csinálni, ami inkább a kapcsolódásról szól.  
 
Akkor elsősorban nem is a virtuális téma fogta meg a regényben, hanem a magány és a kapcsolódás?  
 
Igen. A virtuális térben szerintem nagyon jól lehet olyan témákkal foglalkozni, mint a szélsőséges elmagányosodás és az elhagyatottság. Ezek olyan társadalmi témák, amiket a közösségi hálón keresztül jól be lehet mutatni, mert azt gondoljuk, hogy ezen keresztül kapcsolódunk egymáshoz, de talán pont így vagyunk a legmagányosabbak. 
 
Együtt írta a forgatókönyvet Julie Peyrrel. Fontos volt az ön számára, hogy egy női író is részt vegyen a történet feldolgozásában?  
 
Nem azért választottam, mert nő, hanem mert nagyon jó forgatókönyvírónak tartom. De az is igaz, hogy a témából adódóan érdekes volt, hogy az én férfi nézőpontomhoz kapcsolódott egy női is, így meg tudtuk találni az egyensúlyt.  
 
A filmben elhangzik, hogy a Claire-hez hasonló emberek számára a közösségi média olyan, mint egy tutaj, amin hajótöröttként lebegnek. Mit ért ez alatt? 
 
Egyszerre jelenti azt, hogy haladunk előre, de ott van annak a veszélye, hogy akár el is süllyedhetünk. A haladás önmagában pozitív, jó dolog, hogy van ez a tutaj, ami visz minket, de a Titanichoz hasonlóan mi is a tenger fenekére kerülhetünk. 

AZ INTERJÚ VIDEOVÁLTOZATA:
 

 


Milyen érzés volt egy olyan színészlegendát rendezni, mint Juliette Binoche? 
 
Nagyon gördülékenyen ment a közös munka. Konkrétumokon keresztül dolgoztunk, és igazi testvérszerű kapcsolat alakult ki közöttünk. Nagyon gyengéden viszonyultunk a témához és egymáshoz is.  
 
Könnyű volt meggyőzni, hogy vállalja el a szerepet? 
 
Mindenki azt kérdezi, hogy mennyire nehéz meggyőzni egy színésznőt, pedig mi nem szoktunk színésznőket győzködni. Elolvassák a forgatókönyvet, és vagy igent mondanak, vagy nemet. Neki tetszett a forgatókönyv, ezért elkezdtünk foglalkozni egy olyan projekttel, ami mindkettőnket érdekelt.  
 
Tapasztalt bármilyen ellenállást vagy kritikát amiatt, hogy a még ma is kevésbé elfogadott, fiatal férfi és idős nő közötti szerelmet dolgozza fel a film? 
 
Ez egy modern téma, nem is értem, hogy miért bírálhatnának, mondjuk, a korkülönbség miatt. Egy nőnek joga van húsz évvel idősebb vagy húsz évvel fiatalabb férfival is járni. 
 
Mondhatjuk azt, hogy ebben a filmben nem az álprofilt létrehozó Claire az igazi bűnös, hanem az ötven feletti nőket levegőnek néző társadalom? 
 
Valóban a társadalom miatt történik mindaz, ami történik. Egy idős nőnek a társadalom azt sulykolja, hogy ő már nem lehet szép és nem tetszhet senkinek. Ezért érzi úgy a főhős, hogy egy fiatalabb nőnek a bőrébe kell bújnia, hogyha szeretne még szerelmet az életben.  
 
Ez a film a női perspektívát mutatja be az öregedésről, de érdekelne, hogy Ön szerint a férfiak ezt mennyire élik meg máshogy, mint a nők? 
 
Nem lehet arra általánosságban válaszolni, hogy a férfiak hogyan állnak az öregedéshez, ahogy arra sem lehet válaszolni, hogy Claire-hez hogyan állnának a férfiak. Van olyan férfi – a filmben is –, aki számára csak a fiatal nők a szépek, de van olyan, aki például akkor találja szépnek Claire-t, amikor felvállalja a saját korát. 
 
Clarie egy ponton azt állítja, hogy a tökéletes szerelem illúzió. Ön egyetért ezzel? 
 
A női főhős gondolja ezt, én nem értek egyet vele. Ő azt hiszi, hogy csak a fantáziájában élheti meg ezt a szerelmet, de szerintem téved.  
 
A film a Berlinálén debütált, és több országban is bemutatták. Észrevett bármi különbséget a különböző országok fogadtatásában? 
 
Nem láttam olyan nagy különbséget, érdekes módon nagyjából ugyanúgy fogadták a filmet mindenhol, hasonló reakciókat váltott ki a nézőkből. A közönségtalálkozókon is általában ugyanazokról szoktak kérdezni, a regénnyel való kapcsolatomról, a közösségi háló szerepéről, a nő helyéről, tehát a film fő témáiról. Annyi volt az eltérés, hogy bizonyos országokban többen nézték meg a filmet, például Ausztráliában vagy Hollandiában, de nem tudom, hogy ennek mi lehet az oka. 
 
A narratíva játszik a boldog és a boldogtalan befejezésekkel, a végső lezárás pedig nyitott. Ön szerint happy enddel zárul Claire története? 
 
Ha a néző úgy értelmezi, hogy Claire számára ez a vég boldogságot jelent, akkor így is van. Ez a döntés a nézőre van bízva. 
 
Megvan már a következő filmes projektje? 
 
Igen, egy kosztümös filmen dolgozom. A huszadik század elején fog játszódni, egy francia festőnőnek, Susanne Valadonnak a fiához fűződő szenvedélyes kapcsolata lesz a téma. 
 
viktoriacz
2019.11.06
|
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
20:30
Családi Románc Kft
amerikai film, 2019
21:00
A cég - A CIA regénye
I. évad, 2. rész, 2007
21:00
Végső állomás 2.
amerikai horror, 2003
21:00
A mestergyilkos: Feltámadás
amerikai-francia akciófilm, 2016
21:00
Katonák voltunk
amerikai háborús film, 2002
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.