Nobuyoshi Araki – Érzelmes utazás

Budapest, Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház), 2019. október 15. - 2020. január 19.
„Az én fotóim sokat beszélnek” – mondja Araki. Azt is mondja: „Ha az ember élete unalmas, a fotói is unalmasak lesznek.” Neki a fényképezőgépet elkattintani olyan természetes, mint ahogy levegőt vesz, ahogy pulzusa van. „A fényképezés maga az élet.”
Nobuyoshi Araki, akinek munkái mindig is innovatívak voltak és megosztó vitákat szültek, 1970-es évek elején magánkiadásban adta ki Érzelmes utazás című albumát, amelyben saját – fiatalon elhunyt feleségével közös – nászútját örökítette meg kíméletlen őszinteséggel, szembemenve az objektivitással, a társadalmi érzékenységgel és a fototechnikai tudással, melyeket akkoriban lényegüknél fogva a fényképezés alapelveinek tekintettek – így robbant be a korabeli japán fényképészvilágba. A világhírű japán fotóművésznek a Mai Manó Házban látható kiállítása az idei Fotóhónap egyik legnagyobb szenzációja. 
 

„Nem kétséges, hogy Araki, aki maga is úgy fogalmaz, hogy a fényképezőgép keresője az ő igazi Paradicsoma, saját magát is beleviszi fotóiba, de a nézők is könnyen megtalálhatják önmagukat műveiben. Az sem kizárt, hogy az, amit Araki fényképein keresztül az élet és halál drámáját támogatva mindvégig próbált nekünk átadni, lényegében véve mindig is az egész világ iránt érzett szeretet volt” – írja róla Motoo Hiszako.  
2019.11.04
|
(5 kép)


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.