A Nemzet Művésze lett Bodor Ádám és Czakó Gábor

A Nemzet Művésze díjat a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította.
A díj odaítéléséről a 11 fő Kossuth-díjjal kitüntetett művész – Kubik Anna, Aknay János, Eperjes Károly, Buda Ferenc, Finta József, Gyulai Líviusz, Kiss János, Medveczky Ádám, Sára Sándor († 2019), Schrammel Imre, Sebő Ferenc – alkotta Nemzet Művésze díj Bizottság dönt, és az alábbi művészeti területeken adományozható: színházművészet, irodalom, zeneművészet, képzőművészet, filmművészet, építőművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, valamint cirkuszművészet. A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét – táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét – betöltött művészeknek adható. 
 
A Nemzet Művésze díj Bizottság 2019-ben két művésznek ítélte meg a Nemzet Művésze díjat: Bodor Ádám és Czakó Gábor íróknak, Irodalom díjkategóriában. 
 
A díjakat – az immár hatodik alkalommal megrendezett díjátadón – 2019. november 5-én, a Magyar Művészeti Akadémia „születésnapján” adta át Vashegyi György, az MMA elnöke és prof. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter az MMA székházában, a Pesti Vigadó Dísztermében. 
2019.11.05
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.