A 10 legmegrázóbb film szexuális zaklatás témában

A héten mozikba kerülő Szép csendben egy iskolai szexuális zaklatás témáját járja körbe. Az alábbi filmeket végignézve alaposan körbejárhatjuk ezt a kellemetlen és fájdalmas témát.
10. Zaklatás (1994) 
R.: Barry Levinson 
 
A munkahelyi szexuális zaklatás témája a kilencvenes években még olyannyira hétköznapi volt, hogy egy film csak úgy tudta igazán izgalmassá tenni a helyzetet, ha megfordította a szerepköröket. Azáltal, hogy nem Michael Douglas zaklatta Demi Moore-t az irodában, hanem fordítva, egyből odafigyelt a filmre a világ.  
 
9. Neverland elhagyása (2019) 
R.: Dan Reed 
 
Az HBO négyórás, monumentális dokumentumfilmje bukás, ha onnan nézzük, hogy rendkívül egyoldalúan mutatja be egy világsztár szexuális zaklatásainak krónikáját, ugyanakkor tény, hogy a bemutatott oldal rendkívül részletgazdagon mesél arról, mi történhetett Michael Jackson Neverland nevű birtokán, ahová az évek során annyi gyereket vitt magával. Az év egyik nagy filmeseménye volt a Neverland elhagyása
 
8. Dolores Claiborne (1995) 
R.: Taylor Hackford 
 
Stephen King imádja, ha lelkileg megnyomorított emberek sötét gondolatvilágába engedhet bepillantást, és nincs ehhez jobb alany, mint egy nő, aki gyerekként szexuális zaklatások sorozatán esett át, de felnőttként ezt még önmaga előtt is letagadta, és még a saját anyjával is összeveszett, csakhogy ne kelljen szembenéznie az igazsággal. 
 
7. Trust (2010) 
R.: David Schwimmer 
 
A Jóbarátok egykori sztárja egy meglepően érett drámát forgatott arról, hogy egy pedofil magát kölyöknek álcázva hogyan cserkész be egy fiatal lányt. Az eset után a családtagok egymás iránti bizalma esik áldozatul, a filmet pedig a szülőknek a kamaszodó gyerekeikkel kellene megnézni iskolai kötelezőként. 
 
6. FOMO - Megosztod és uralkodsz (2019) 
R.: Hartung Attila 
 
Az áldozathibáztatás korában élünk, amikor az interneten egy megerőszakolt lányból pillanatok alatt lesz hülye ribanc, aki miért öltözött úgy, miért ivott annyit és minek ment oda. A FOMO egy elfajuló bulikázás utóéletének krónikája, ami az elkövető szemszögéből mutatja be a történteket, és a felelősségvállalás témáját járja körbe hatásosan.  
 
5. Kétely (2008) 
R.: John Patrick Shanley 
 
Vicces, hogy pont egy nagy zaklató, Harvey Weinstein készített hatásos filmet egy szexuális zaklatóról, bár a Kétely lényege pont az, hogy nem lehetünk biztosak abban, hogy megtörtént a dolog. Viszont a kétely szép lassan belénk ivódik, és azután már képtelenek leszünk úgy látni a dolgokat, mint azelőtt. Csodás sztárparádé Meryl Streeppel, Amy Adamsszel és a megboldogult Philip Seymour Hoffmannal. 
 
4. Spotlight - Egy nyomozás részletei (2015) 
R.: Tom McCarthy 
 
Ez az Oscar-díjas mozi kissé kakukktojás a listában, ugyanis sem az áldozatok, sem az elkövetők nem főszereplői a történetének: a Spotlight azoknak az oknyomozó újságíróknak a hősies és fáradhatatlan munkája előtt tiszteleg, akik az állásukat és a lapjukat kockára téve leplezték le a katolikus egyház legnagyobb szexuális zaklatási botrányát. 
 
3. A klub (2015) 
R.: Pablo Larraín 
 
Chilei filmmel ritkán van dolgunk, pedig akadnak köztük kincsek. Ilyen például A klub, ami egy olyan isten háta mögött házban játszódik, ahová a katolikus egyház eldugja azokat a papjait, akiket pedofíliával vádoltak meg. A kis közösségük mindennapi élete számtalan drámai pillanatot kínál. 
 
2. Paterno (2018) 
R.: Barry Levinson 
 
Ha létezik klasszikus #metoo történet, akkor a sztáredző Joe Paternóé biztosan az. A futballcsapatával sorra aratta a babérokat, és annyira sikeres volt, hogy a feljebbvalói inkább eltussolták egy neki dolgozó segédedző szexuális zaklatási ügyeit, minthogy kiteregessék a szennyest, és ezzel veszélyeztessék a csapat sikereit. Al Pacino jutalomjátéka. 
 
1. A történet (2018) 
R.: Jennifer Fox 
 
Egy dokumentumfilmes a saját filmje forgatása közben eszmél rá, hogy talán a gyerekkori lovasoktatójával való kapcsolata nem volt olyan egészséges, mint hitte. A történet az önámítás és saját magunk hazugságok általi megvédésének filmje, erős, őszinte és szíven ütő mozi, amit egyszerűen rossz nézni, és ami választ ad arra a kérdésre, hogy sok áldozat miért csak évtizedekkel a zaklatása után áll elő a történetével.  
 
 
2019.11.11
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.