Így készült Az ír

A magyar mozikba is befut Martin Scorsese és a Netflix gigászi vállalkozása, Az ír, ami az Aljas utcák, a Nagymenők, a Casino és A tégla után a rendező nagy visszatérése a gengszterfilmes műfajhoz. Lássuk, milyen nehezen született meg ez a méregdrága filmeposz.
10. A filmet Martin Scorsese a Paramount (akivel már olyan filmeket csinált, mint A leleményes Hugo vagy a Viharsziget) égisze alatt akarta megcsinálni, de amikor a költségvetés elszállt, a stúdió kihátrált a projektből. 
 
9. A filmet a Netflix vette át, és eleinte úgy tűnt, nagyjából százmillió dollárból összehozható lesz, de a sztárokat megfiatalító digitális technológia annyira zabálta a pénzt, hogy végül a streamingszolgáltató nagyjából 160 millió dollárból tudta csak legyártani Az írt. 
 
8. Az eljárást nehezítette és drágította, hogy a nagy öregek nem voltak hajlandók úgy színészkedni, hogy az arcukat telipakolják minden rezdülésüket rögzítő mozgásérzékelő pöttyökkel, ami eléggé megkönnyítette volna a CGI-mágusok dolgát. 
 
7. A legenda szerint Robert De Niro több tucatnyi alkalommal győzködte Joe Pescit, mire a színész végre hajlandó volt igent mondani a produkcióra.  
 
6. Az ír az öltöztetőket is komoly kihívás elé állította. Csak Robert De Nirónak több mint száz öltözetet kellett összeállítani, de ennél is nagyobb kihívást jelentett, hogy mivel a film több évtizedet ölel át, és a szereplőket digitálisan fiatalították vissza, sokszor alapvetően öreg embereket kellett fiatalosan felöltöztetni, ami a jelmezpróbákon általában nevetséges eredményt hozott, így a fantáziájukra és némi digitális segítségre volt szükség, hogy rájöjjenek, hogy fog ez majd kinézni a végső változatban. 
 
5. Sandy Powell jelmeztervező számára az is gondot okozott, hogy ugyan a karakterek igényesen öltözködnek, egyáltalán nem feltűnősködnek, neki mégis arra kellett törekednie, hogy a visszafogott, elegáns ruhák világában is valahogy megkülönböztesse őket egymástól. 
 
4. Al Pacino elmondása szerint minden jelenet előtt pontosan elmondták neki, hogy a karaktere épp milyen korszakban van és hány éves, ő pedig megpróbálta felidézni magában azt az időszakát, és próbált aszerint mozogni, és azzal az energiával játszani. 
 
3. A forgatást még 2017 nyarán kezdték meg, de az elhúzódó digitális munkák miatt csak idén őszre érett meg a film a világpremierre. 
 
2. Az írt 106 napig tartott leforgatni, és nemcsak ez volt a leghosszabb forgatás Scorsese karrierjében, hanem a 210 perces játékidejével ez a leghosszabb film is, amit a mester valaha forgatott. A játékidő miatt a Netflix fejében még az is megfordult, hogy ne egy, hanem két filmként mutassa be Az írt, de végül elvetették az ötletet. 
 
1. A Netflix szeretett volna egy szélesebb körű mozipremiert biztosítani a filmnek, de mivel a szolgáltató nem egyezett bele abba, hogy a bemutató után 90 napig nem teszi elérhetővé a filmet streamingelésre, a nagyobb mozihálózatok kihátráltak Az ír mögül. Magyarországon is viszonylag kevés moziban lesz csak látható. 
2019.11.18
|
(11 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.