Karcsúsító téli édesség - A narancs

Hivatalos nevén édes narancs. Megkülönböztetjük a keserű narancstól – nevük is jól jelzi az ízükben való eltérést. C-vitaminnal bőven töltött citrusféle, amit leginkább télen fogyasztunk. Bár az ájurvéda szerint az tesz jót, ami 50 km-es körzetben megterem, szerintem sokan nem bírjuk ki, hogy ne eszegessünk belőle a meleg szobában, míg kint hull a… az eső.
Honnan hova? 
 
Az attól függ. Bár egy-két vállalkozó szellemű honfitárs is termeszt narancsot, tömegesen ez a gyümölcs ugyanott terem, ahol a mandarin, a pomeló, a citrom. Hozzánk képest dél felé, és még annál is délebbre. Ha nyár van, akkor a mediterrán vidékről importálunk, valamint Észak-Afrikából, télen pedig konkrétan a déli félteke aljáról: Dél-Afrikából és Dél-Amerikából. 
 
A narancs a szappanfavirágúak rendjébe és a rutafélék családjába tartozó növény, a citrusfélék alcsaládjának egyik tagja. Szubtrópusi területeken nemcsak a lankákon, hanem kétezer méteres magasságokban is megterem. A fagyot nem bírja, és ha száraz időszak van, öntözni kell. Virágzás után 6-9 hónappal jelenik meg a termés, amit frissen szedve érdemes kóstolni, ugyanis sokkal ízesebb, mint tárolás után. Ennek fényében milyen fantasztikus zamata lehet valójában, ha még a szállítás után is szeretjük? 
 
Kívül a héja illóolajat, narancssavat, karotinoidokat és keserűanyagot tartalmaz, reszelve, szárítva fűszerként kiváló ételízesítő. Van egy fehér, állagát tekintve taplószerű belső héj is, majd jön a bogyó belseje, ami sárga és lédús. 
 
Látvány és zamat harmóniája 
 
A narancssárga külső és a gömbölyű forma látványa eleve jó érzéseket kelt. Nem egy megcsavarodott, szürkésbarna gyömbér, na, persze az is nagyon finom teába... A narancsszín a piros és a sárga keveréke. A buddhista szerzetesek ruhája is ilyen színű, mely a megvilágosodást és az isteni szeretetet jelképezi. A második, a szakrális csakra színe is. 
 
Jó sok C-vitamin van ebben a déli gyümölcsben is, aztán többféle B-vitamin, folsav, pantoénsav, kalcium, kálium, vas is pici, meg magnézium, foszfor és cink. Immunerősítő, vérnyomáscsökkentő, jó a gyomorbántalmakra is. Nagyon kevés cukrot tartalmaz. 100 grammban 9,14 gramm, tehát nyugodtan eheti az is, aki vigyáz az alakjára. 
 
Narancsos finomságok 
 
Sokféle módon felhasználhatod. Azonkívül, hogy hámozod és falatozod, készíthetsz belőle levet, koktélt, limonádét, turmixot. A narancsleves ritka, de miért is ne? (A sütőtökhöz passzol). Húsok mellé zseniális (narancsos kacsa), salátába frenetikus (narancsos vöröskáposzta-saláta), sajttal is finom (sajtkrokett narancsmázas sárgarépával). Legtöbben mégis édességekbe szeretjük pakolni. Narancsos pohárkrém, gyümölcstorta, pite, kuglóf, muffin. És persze lekvárt is lehet belőle alkotni. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Ha igazán finom forró italt akarsz készíteni, semmiképp se hagyd ki belőle a narancsot! A gyümölcs ugyanis fontos kiegészítő lehet a bóléhoz, puncshoz, groghoz, forralt borhoz és a vodkazseléhez is. 
Szálka Saci
2019.11.25
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.