Kiváló píár és gazdagodó ízvilág – A grog

A grog különleges, izgalmas hangzású, téli estéken kismértékben hangulatjavító és testfelforrósító itóka. Azt hisszük, urizálunk, ha ezt kortyoljuk a karácsonyi vásárban? Esetleg ezzel várjuk a vendégeket büszkén és dalolva? Jól tesszük, de nézzük meg, mi az eredettörténete!
A drága rum és a kreatív admirális esete 
 
Egyszer réges-régen, amikor még hónapokig hánykolódtak a tengeren a hajósok, és nem tudták frissen tartani a vizet a hordókban, problémás volt az ivóvízellátás. Ezzel párhuzamosan a napi fejadagnyi rum és a sör is ki volt számolva, mindent be kellett osztani. A víz, tudjuk, miért kellett, az alkohol meg azért, hogy bírja lelkierővel a több hónapos túlélőtúrát a legénység – nem volt akkor még se mindfullness, se multivitamin, se Skype és térerő. Illetve szerintem jógagyakorlatokat sem végeztek. Tehát Sir Edward Vernon admirális gondolt egyet. Kiporcióztatta a rumot, majd ráöntetett ugyanannyi forró vizet – így lassabban fogyott a rum, a víz csíramentes lett, az ital cuzammen pedig iható és melengető. Víznek erős, rumnak híg, de megszokták. Mindez az 1740-es években esett meg.
 
Más források szerint pont fordítva történt: a hajósok így próbálták tartósítani a vizet – először sörrel keverték, majd rummal. Nyilván arra hivatkoztak, hogy a poshadás folyamata az egyre erősebb alkohollal lassítható. Ekkor a napi két grogadag fogyasztása nem volt ciki sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak, így a kontinensen és Amerikában is alkalmazták.
 
Miért grog a grog? 
 
A neve története is az admirálishoz vezet vissza. Vernon úr grosgrain anyagú, vagy ilyen díszítésű kabátot viselt, melyet grogramnak is neveztek. Így ráragadt az Öreg Grog (Old Grog) becenév. 
 
Receptek innen-onnan 
 
A Királyi Haditengerészet receptje a bézik: citromlé, rum, fahéj és persze víz. A Karib-szigeteken adnak bele rendesen: az alapok mellett ananászlé, narancslé, grépfrútlé, méz és fahéj – inkább erre neveznénk be. Az USA-ban a víz helyett almabort használnak, nehogy kicsit üssön a koktél. Belgiumban és Franciaországban ez a grog inkább tea mézzel és citrommal, egy leheletnyi rumpermettel meghintve, hogy épp csak a náthából segítsen ki az ízletes itóka a teljes KO helyett. A Fidzsi-szigeteken pedig valami egészen más lehet ez az innivaló, hisz hideg vízzel készül és napon szárított kavagyökérből… 
 

Keverhetsz forró vizet rummal, de ha nem ezt a fapados verziót szopogatnád, akkor inkább fekete teás alappal készítsd el. Mások gyümölcslével bolondítják meg a két főszereplőből álló alapot. Természetesen édesíthető, sőt! Úgy az igazi! Cukorral vagy mézzel szuper finom itókát varázsolhatsz belőle, de ha még így sem elég gazdag az ízvilág, tehetsz bele fahéjat, citromot és narancsot. A hagyományokat felrugók fehér rumból és whiskyből is kevernek ilyesmit. Így vált a felvizezett tömény katyvasz különleges téli koktéllá. 
 
Pesti Est-tipp: 
 

Készíts karácsonyi grogot! Forralj vizet, majd tegyél bele fahéjat, teafiltert, de utóbbit épp csak addig, míg megszínezi a vizet. Utána keverd bele a rumot, a citrom levét, a citrom megmosott héját gusztusosan vágva, és a mézet. (Szegfűszeggel, gyömbérrel felturbózva az ünnepi hatás fokozható.) Ezt már forralni nem kell, pár perc múlva szűrd le, öntsd át egy üvegkancsóba, és máris fogyasztható!
Szálka Saci
2019.11.27
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.