Képpraxisok 2. - Francois Fiedler

Budapest, Műcsarnok, 2019. december 4. - 2020. február 2.
François Fiedler, azaz Fiedler Ferenc (1921-2001) Szőnyi István tanítványaként kezdte festői pályáját. A világháború után telepedett le Párizsban, ahol a korszak nagyjai, Miró, Chagall és Calder ismerték fel tehetségét és egyengették útját.
Az ötvenes évektől hatalmas energiákat felszabadító absztrakt expresszionista képeket festett. A Képpraxisok 2. | Francois Fiedler című retrospektív tárlaton nagyrészt Budapesten még nem látott művei szerepelnek. 
 
„Fiedler Ferenc ahhoz a magyar származású képzőművész-generációhoz tartozik, amelynek fiataljai több-kevesebb hazai előképzettség birtokában a második világháború előtt, illetve nem sokkal azt követően hagyván el Magyarországot, már Franciaországban találták meg egyéni hangjukat, ott teljesítették ki művészetüket. Közülük többen eredményesen épültek be a kortárs francia művészeti életbe, és nemzetközi elismerést tudtak kivívni maguknak. A korábbi nemzedékre inkább az volt a jellemző, hogy gyorsan jött párizsi sikerek és hosszabb-rövidebb kint tartózkodás után Magyarországra visszatérve találták meg végső boldogulásukat. Ez történt többek közt Rippl-Rónai József, Csók István vagy Czóbel Béla esetében, miközben csak elvétve találunk olyan alkotókat – mint Csáky József vagy Réth Alfréd –, akik Párizsban maradva bekerülhettek a francia kánonba.”  
 
2019.12.03
|
(10 kép)


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.