„Egy filmszerep akkor a tiéd, amikor már leforgattad” - Mészáros Béla

A Pesti Est exkluzív interjúja
Cinikus filmkritikust játszik a Seveled című filmben, aki a szomszéd, terhes sztriptíztáncosnőről hazudja azt a súlyos szívbeteg édesanyjának, hogy a barátnője. A mama azonban jobban lesz, ő meg beleragad a hazugságok hálójába. December 5-én érkezik az év magyar romkomja, aminek apropóján a főszereplő Mészáros Bélával beszélgettünk.

40 éves.

 

A Katona József Színház tagja.

 

Orosz Dénes minden filmjében szerepelt.

Egy filmkritikust játszol a Seveledben. Mit gondolsz a filmkritikusokról? 
 
Nem igazán olvasok kritikákat, maximum egy-kettőt. A Seveled kapcsán is biztos meg fogok nézni párat. Nincs egy nagy, általános véleményem. Ők is sokfélék, mint mindenki.  
 
Pedig a filmszakmában sokan tartják őket feleslegesnek. 
 
Dehogy felesleges. Jó, hogy vannak.  
 
Felkészülésként beszélgettél néhánnyal? 
 
Nem nagyon mentem ennek utána. Szerintem nincs annyira előtérben a karakter ezen oldala a filmben, hogy szükség lett volna rá. Eredetileg több filmes hasonlat lett volna a dialógusokban, de végül ezek kikerültek belőle. Nem éreztem, hogy annyira bele kellett volna ásnom magam a szakmába, bár tény, hogy hozzáadott valamit a karakteremhez, hogy pont ez a szakmája. 
 
A karaktered hatalmas rajongója egy filmsztárnak, Frank Davenportnak. Ő egy fiktív karakter, akivel találkozol is a Seveledben, viszont az ő filmjein kívül csupa valódi filmről beszélgettek. Arról nem volt szó, hogy egy valódi világsztár tűnjön fel nálatok? 
 
Úgy volt, hogy Robert De Nirót megkérdezik. Komolyan mondom. Akkor Andy Vajna még élt, és neki volt egy komoly kapcsolatrendszere, azon keresztül pedig nem tűnt teljesen elérhetetlennek. Mondtam Dénesnek (Orosz Dénes, a Seveled rendezője – a szerző), hogy ez lehetetlen, de azt válaszolta, hogy ettől még meg kell próbálni. Igaza van. Még Schwarzeneggerrel is próbálkoztak, mert akkor pont itt forgatott Budapesten, de sajnos ő sem jött össze. Pedig milyen jó lett volna. 
 
Neked Dénes mikor mesélt először a filmről? 
 
Amikor a Csak színház és más semmit forgattuk együtt. Félrehívott forgatás közben, hogy lesz egy film, amiben rám gondolt főszereplőként, de még nem biztos a dolog. Borzasztóan örültem neki, ugyanakkor picit szkeptikus vagyok az ilyenekkel, mert egy filmszerep akkor a tiéd, amikor már leforgattad. A filmek sokszor nem készülnek el.  
 
Mi volt a következő lépés? 
 
Elteltek hónapok, megvolt a casting, de a legnehezebb része az volt, amikor a főszereplőnőt keresték mellém. Legalább ötven lányt megnéztünk. Annyira sok volt, hogy egy idő után összemosódtak a dolgok az agyamban. Két-három jelenetet próbáltam velük, de miután annyit ismételtük őket, hogy mi is ráuntunk, elővettünk más jeleneteket is. Hetente két-három alkalommal jártam ki a Hűvösvölgyi útra.  
 
Nagyjából ugyanúgy gondolkodtatok Dénessel ebben? Kikérte a véleményed?  
 
Mindig kikérte, hálisten. Egy-két lánynál gondoltunk csak mást, alapvetően mindketten ugyanazt kerestük. Nem volt olyan döntése, amit ne tudtam volna megérteni. Mindent elmagyarázott. Réka (Tenki Réka – a szerző) csodálatos volt. Színházból ismertük egymást korábbról, és nagyon örülök, hogy ő lett. Nagyon bírom a humorát, és jól tudunk együttműködni. 
 
A romantikus vígjátékokat mennyire csíped nézőként? 
 
(nevet) Annyira nem. Nem sűrűn nézem meg ezeket, de ha igen, akkor otthon a tévén, ha pont ilyen film megy valahol. Moziban nem keresem. Ha plázamoziba megyek, ott valami látványfilmet nézek, esetleg horrort, ha meg művészmoziba, akkor meg a legújabb skandináv, francia stb. művészfilmet nézem. Ez nálam általában kimarad. Persze elismerem, hogy vannak tök jók, az Igazából szerelem szerintem is szuper film, csak én a moziműsorban nem az ilyeneket keresem. 
 
Mi nem fekszik neked a zsánerben? 
 
Sok a nagyon felszínes film, ami nem szól semmiről. Szerencsére a Seveled nemcsak egy romantikus vígjáték. Van minősége, és értékes gondolatok vannak benne például egy harmincas évei végén járó férfi életének nehézségeiről. Arról, hogy mennyire nehezen köteleződünk el, vagy vállalunk felelősséget. A karakterem pánikrohamai, vagy az anyjával való kapcsolata mind nagyon komplexek, és ezek hasonlóak lennének egy dráma esetében is. Általában a szerelmes filmekben nem találok olyan mélységet, mint a Seveledben.  
 
Nem vagy romantikus típus? 
 
Negyvenévesen már nagyon vágyom a szerelemre, csak vannak ennél nehezebb, súlyosabb és mélyebb kérdések is az életben. Például nézz meg egy Születésnap című filmet, egy Lavinát vagy egy Leviatánt. Azok azért mélyebb dolgot tudnak nyújtani, mint egy kedves kis szerelmes mozi. Félre ne értsd: vannak olyan szerelmes filmek, amiknek van mélysége. Nem akarok egy kalap alá venni mindent. 
 
Ha körbenézel a generációdban, más pasiknál is látod ezt a felnőni képtelenséget? 
 
Abszolút. Nagyon sokszor. Elsősorban magamon, de talán már elmondhatom, hogy túl vagyok ezen. Jól értettem ezt a figurát ilyen szempontból, mert én is átestem hasonló dolgokon.  
 
A karaktered egy sztriptíztáncosnővel jön össze. Nálad egy ilyen foglalkozás párkereséskor kizáró tényező? 
 
Párként nehezen tudnám elképzelni. Azt gondolnám, hogy inkább tartsa meg nekem azt, ami csak kettőnkre tartozik. Annyira nem jó érzés, hogy más férfiak látják. Azt hiszem, nem tudnék egy ilyen kapcsolatban lenni, de közben meg a fene tudja: lehet, hogy miután megismerném, ez megváltozna. Mindenesetre a filmbéli karakterem is valami olyasmit mond erről, hogy „Tényleg azt gondolod, hogy tíz maszturbáló férfi előtt fogod megszülni a gyerekedet?” 
 
Milyen jövőt jósolsz a filmbéli Gergőnek és Sacinak? 
 
Ami itt a film vége, az akár egy másik film eleje is lehetne. Szerintem ezen a kapcsolaton még bőven van mit dolgozni, Gergő akár járhatna is pszichológushoz a szorongásaival. Egy ideig biztos szép és jó együtt, aztán meg jönnek a nehézségek. Minden kapcsolaton dolgozni kell, de a legtöbb film ott ér véget, hogy ők ketten összejönnek. Pedig az igazi munka csak ezután kezdődik. 
 
Tulu
2019.12.03
|
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
20:30
Jackie Brown
amerikai krimi, 1997
21:00
Grimm
amerikai-cseh kalandfilm, 2005
21:00
V mint vérbosszú
amerikai-német politikai thriller, 2005
21:00
Az ördög ügyvédje
amerikai thriller, 1997
21:00
Mobil
amerikai-német thriller, 2004
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.