Magyarország barokk freskóemlékei négy kötetben

Megjelent a Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó Barokk freskófestészet Magyarországon című sorozatának első kötete, amely Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye barokk freskóemlékeit mutatja be.
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Tanszékének kutatócsoportja több éven át futó programban kutatta és dolgozta fel a magyarországi barokk freskófestészet emlékeit. A művészettörténeti jelentőségű kutatás eredményeit az MMA Kiadó és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ közös kiadásban, 2019–2022 között négy kötetben jelenteti meg. A kötetek a mai Magyarország barokk freskóemlékeinek teljes katalógusát tartalmazzák. Részletesen szólnak a műveket magukba foglaló épületekről, azok építéstörténetéről, a falképek festőjéről és megrendelőjéről, ismertetik a freskók keletkezéstörténetét, állapotát.  
 
A négyrészes sorozat első, most megjelenő kötete Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye barokk freskóemlékeit mutatja be 55 helyszínen, 15 szerzőtől. A kötet szerkesztője dr. Jernyei Kiss János egyetemi docens (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Művészettörténet Tanszék).
 
A könyv hivatalos bemutatóját december 12-én, 16 órakor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében, a Szent II. János Pál pápa teremben tartják. Köszöntőt mond dr. Erdő Péter, Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke és dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára. A kötetet dr. Takács Imre intézetvezető egyetemi tanár, az ELTE Művészettörténeti Intézetének vezetője, dr. Jernyei Kiss János művészettörténész, a sorozat szerkesztője és Gaylhoffer-Kovács Gábor művészettörténész mutatja be.
2019.12.06
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.