A 10 kedvenc karácsonyi horrorunk

Karácsonykor nem csak családi vígjátékokat és romkomokat nézünk, amire jó példa a most mozikba kerülő remake, a Fekete karácsony is. Körbenéztünk, mit érdemes néznie azoknak, akik az ünnepeket is véresen szeretik.
10. Jack Frost (1997) 
 
Tudjuk, hogy létezik egy kedves Michael Keaton-féle családi vígjáték ugyanezzel a címmel, de a kettő semmiképp nem összekeverendő. Ebben ugyanis egy elhunyt sorozatgyilkos lelke száll bele egy hóemberbe, és ebben a formában is folytatja azt a tevékenységét, amit emberként a legjobban szeretett. Közben persze elereszt néhány gyilkos poént is. 
 
9. P2 - A rettegés új szintje (2007) 
 
Elég nagy szívás még karácsony napján is dolgozni, de lehet ezt még fokozni. Angela végre hazaindulna este, amikor rájön, hogy egy biztonsági őr kollégája alternatív esti programot szervezett számára: vele kéne vacsoráznia az irodaház parkolószintjén… Nemet nem fogad el válaszként. 
 
8. Dermesztő szél (2007) 
 
A karácsony egyik leggyakoribb programja a hazautazás a szülőkhöz, de ez nem megy mindig könnyen. Ezt tapasztalja meg a fiatal Emily Blunt által játszott lány is, aki egy diáktársával autókázik haza, csakhogy letérnek a főútról, márpedig horrorfilmben ilyet nem csinál az ember. 
 
7. Krampusz (2015) 
 
Szegény krampusz, alig beszélünk róla, és hajlamos eltűnni a Mikulás árnyékában. 2015-ben azonban biztosan kicsit jobban érezte magát, mert egy saját horrorfilmet kapott, amiben móresre taníthatta azokat, akik nem tisztelték eléggé a karácsony szellemét. 
 
6. Silent Night, Deadly Night (1984) 
 
Ha érdekel, hogy miért árasztották el a filmeket a gyilkos télapók, akkor a választ ebben a filmben kell keresni. Miután a kis Billy gyerekként végignézi, hogy egy Télapónak öltözött gyilkos kinyírja a szüleit, felnőve sem tudja feldolgozni a traumát, és maga is jelmezes gyilkossá válik. 
 
5. Rare Exports: A Christmas Tale (2010) 
 
Egy finnországi ásatáson egy temetkezési helyen előkerül a Télapó sírja, csakhogy az öreg nagyon is életben van odabent. Úgy fest, valaki nagyon félreértette őt, mert ő inkább megenni szereti a gyerekeket, és nem megajándékozni őket. 
 
4. Karácsonyi lidércnyomás (1993) 
 
Tim Burton és Henry Selick stop motion csodája ugyan nevezhető családi filmnek, de abból egy elég bizarr fajta: Halloween város lakója ugyanis elirigyli a karácsonyt, és a saját szörnytársaival együtt kifordítja az ünnepet. Igazi klasszikus. 
 
3. Better Watch Out (2016) 
 
Sokan azt mondják, hogy ez a film a Reszkessetek, betörők! horrorváltozata, amiben van is valami, lévén a főszereplő srác ugyanolyan gógyis, mint a kis Kevin volt, csak ő a gógyiját rosszra használja. Nagyon rosszra. Ahhoz képest, hogy csak kölykök és kamaszok vannak benne, meglepően véres mozi. 
 
2. Fekete karácsony (1974) 
 
Bob Clark rendezése akkora klasszikus, hogy idén már másodjára remake-elték. A film még a Halloween megjelenése előtt mutatta meg, hogy mi fán terem a slasher, mégsem a kollégiumi gyilkosságok, hanem a perverz telefonhangok miatt emlékezhetünk rá igazán. 
 
1. Szörnyecskék (1984) 
 
Az élő állat nem jó ajándék, és ez nemcsak a húsvéti nyulakra igaz. Ezt a saját kárán tanulhatja meg Billy is, akinek az apja ad egy egzotikus gizmót. Csakhogy a srác nem tartja be szigorúan a „használati utasítást”: gizmó pedig szaporodni kezd, és az utódok már nem olyan kedvesek, mint ő. A nyolcvanas évtized egyik legszórakoztatóbb filmje. 
 
 
2019.12.09
|


Film premierek

Judy

angol életrajzi dráma, 118 perc, 2019

Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk

amerikai akcióvígjáték, 123 perc, 2020

Amanda

francia filmdráma, 107 perc, 2018

A bőrömben

angol filmdráma, 101 perc, 2018

Dolittle

amerikai családi film, 106 perc, 2020
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Kiscelli Múzeum, 2019. október 31. - 2020. március 15.
 
január 16 - 22.
 
Budapest, Karinthy Színház, január 20. 19:00
 
Játék
A tavalyi nagy siker után a Budapest Varieté idén a Káprázat és Humor című új műsorával jelentkezik.
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.