Kultúrák és korok Budán

Budapest, Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely, 2019. december 7. - 2020. március 7.
Fővárosunk több mint ezeréves történelmét mutatja be a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány interaktív kiállítása, amely a Budapesti Történeti Múzeum közreműködésével készült. A kiállítás tervezői egy olyan tárlatot képzeltek el és valósítottak meg, amelybe belépve a látogató úgy érezheti, egy időgépben utazik.
Budapest Közép-Európa legnagyobb városainak egyike, szövevényes, sok szálból összesodródó múlttal, amelynek magját a középkori királyi központként kiemelkedő Buda adja. A tárlat a magyar főváros történetének hét kiemelkedően fontos korszakának hangulatait eleveníti fel interaktív eszközök és egy-egy jellegzetes tárgy segítségével.
 

A kiállítás a 9. század végétől indul, amikor a honfoglaló magyarok megérkeztek a Kárpát-medencébe és a Duna átkelőhelyei miatt a későbbi Budapest térsége is fontos helyszín volt a számukra, majd interaktívan mutatja be a középkor jellegzetességeit, valamint a révet, amelynek köszönhetően kialakult Pest városa. Láthatjuk, hogy a tatárjárás során milyen komoly károkat szenvedett a terület, és azt is, hogy emiatt IV. Béla király a túlparton, a Várhegyen alapította meg Budát, amely hamarosan uralkodói központtá fejlődött.
 
Újabb időbeli ugrás után a török hódítás korát és Buda visszafoglalását, valamint az azt követő újjáépítés időszakát ismerhetjük meg, melynek köszönhetően Buda és Pest fejlődése új lendületet kapott. Emellett nemcsak a két város fejlődését, hanem a tárlat helyszínéül szolgáló Gül Baba türbéjének fél évezredes történetét is megtekinthetik a látogatók korabeli ábrázolásokon. 
 

A kiállítás betekintést enged az igazi fellendülést hozó 19. századi Buda és Pest, majd az egyesített Budapest igazi modern, közép-európai nagyvárosi életébe is. Emellett azt is láthatjuk, hogy a környező országok körében hogyan nyerte vissza a város művészeti központ jellegét, amit az országot ért csapások (Trianoni békekötés, II. világháború) ellenére máig megőrzött. Végül megismerhetjük a II. világháború utáni Budapestet, amikor a fővárosba áramló tömegek a város összképét is átformálták: a panelházak elterjesztésével hatalmas lakótelepek épültek a város peremén. 
 
A kiállítás méltó folytatása a Gül Baba türbéjében látható korábbi sikeres tárlatoknak, mint amilyen a Herendi porcelán kiállítás, vagy éppen a kortárs ebru festményeket bemutató tárlat voltak, és joggal tarthat igényt a fővárosiak és a turisták érdeklődésére egyaránt. 
2020.01.06
|
(11 kép)


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.