Nemzetközi hegy nap – december 11.

A Mikulás eljövetele után bizonyára azt gondoljuk, hegyekben állnak az édességek a gyerekes otthonokban. A fiatalok védelmében is szögezzük le, hogy ez nem lehet igaz, hacsak nem éri el az 500 méteres magasságot a csokihalom.
Pontosítsunk! 
 
Van tehát a hegy, mely magasabb, mint 500 méter az őt körülvevő felszín magasságánál (ezt hívják realtív magasságnak - a szerk.), ugyanakkor határozottan kimagaslik környezetéből, azaz hegycsúccsal rendelkezik. Ami nem ilyen, tehát lankásabb az oldala, nem tör úgy az ég felé, az már inkább dombnak mondható. Ami 30 méternél alacsonyabb szintet ér el, az csak halom. Az édességek garmadája inkább ez alatt áll meg valahol, hiába van belőle sok. 
 

A nagy nap 
 
2003-ban nevezte ki az ENSZ ezt a napot a Nemzetközi Hegy Napnak, azaz International Mountain Daynek, hogy ezekre a földrajzi képződményekre is ráirányítsa a figyelmünket. A hegyek nem csupán azért jók, hogy megmásszuk őket és gyönyörködjünk bennük, bár ez sem utolsó szempont, hanem rengeteg állat- és növényfajnak adnak otthont a különböző magasságokon. Természetesen a legmagasabb darabokon már csak a hó és a jég marad meg, de már az sem biztos, hogy sokáig. 
 
A világ legnagyobb hegycsúcsai 
 
A legmagasabb hegycsúcs természetesen a jelenleg hivatalos adatok szerint a 8848 (az USA szerint 8850, Kína szerint viszont 8844) méteres Csomolungma, azaz a Mount Everest, mely Nepál területén található – mindezt 1852 óta tudjuk Radhanath Sikdar matematikusnak köszönhetően. Köztudott, hogy a csúcsot a magyar próbálkozók közül elsőként Erőss Zsolt érte el 2002-ben. A Csomolungmán kívül még 13 olyan hegycsúcs található a Himalája és a Karakorum hegyvonulataiban, amely a tengerszintnél 8000 méterrel magasabban található. 
 

Ha a hegyek relatív magasságát nézzük, azaz azt a magasságot, amit a megmérendő objektum környezetének egy fix pontjához képest állapítanak meg, és ami nem egyezik meg a tengerszint feletti magassággal, akkor a dél-amerikai Aconcauga következik a sorban 6962 méteres magasságával, ezt 1984. január 11-én hódította meg Nagy Sándor és Várkonyi László, a magyarok színeiben első ízben. A 6138 méteres Denali a harmadik a listán, ez a hegy Alaszkában található. A mostani neve atabaszk szó, és nagy hegyet jelent, nem régóta hívják újra így, előtte McKinley-csúcsként volt ismeretes. Egy amerikai aranyásó volt a keresztapa, és William McKinley leendő elnök adta számára az ihletet 1896-ban. Barack Obama 2015-ös látogatásakor jelentették be ünnepélyesen a régi név visszaállítását. A kenyai Kilimandzsáró 5885 méter, így negyedik a hegycsúcsok versenyében. Teleki Sámuel volt az első a világon, aki elérte a hegy 5110 méteren húzódó hóvonalát, és bejárta a környéket. 1895-ben még egyszert nekiveselkedett, de nem tudta elérni a csúcsot. Ma a Kilimandzsáró hava (ld: Ernest Hamingway) egyre kisebb területen található meg, ami a hegység erdeinek felégetése következtében egyre csökken. A helyi lakosok termőföldhöz próbálnak így jutni, csakhogy így kevesebb csapadék jellemzi a területet, ami szárazsághoz vezet… 
 

Európában nem a Mount Blanc a legmagasabb, hanem az Elrbusz, amely 4741 méter (tengerszint feletti magassága: 5642 m) és Oroszországban található a Nagy-Kaukázusban, a grúz határtól nem messze. 1884. augusztus 23-án egy honfitársunk, az utazó, geográfus Déchy Mór is megmászta a csúcsot. A mitológia szerint Zeusz ezen a helyen láncolta meg Prométheuszt, aki volt olyan bátor, hogy ellopta a tüzet és az embereknek adta. 
 

És itthon? 
 
Már az ovisok is tudják, hogy a Kékes a legmagasabb hegyünk a Mátrában tengerszint feletti 1014 méteres magasságával – relatív magassága 774 méter. Ezenkívül rengeteg -tető, -bérc, -kő és -orom várja, hogy tekinteted rávesd és megismerd közelről. Szegedet leszámítva az összes nagyobb hazai város közelében találsz kisebb-nagyobb domborulatot és hegyecskét. Télen, jól felöltözve gyönyörű élményben lesz részed, ha ezt bevállalod, főleg akkor, ha esik a hó – de a hegyekben ez többnyire előfordul. 
 

Pesti Est-tipp: 
 
Szervezz karácsonyi túrát a közeli hegységben. Menjetek többen, vigyetek szaloncukrot, vizet, teát, szendvicset, zseblámpát és térképet, de inkább induljatok délelőtt. Egy jó bakancs, valamint egy vízálló kabát kell, és élmény lesz a téli szünet. 
 
 
Szálka Sarolta
2019.12.09
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.